23.9.2010

Armas avokado





























Meillä on aina avokadoja. Minun perunani on avokado. Se sisältää B-, E- ja K-vitamiinia, melko paljon rasvaa ja kaliumia.
Se pelastaa pinteestä, jos ruokaa ei ole ja kaikilla on nälkä. Oma välipalani syntyy neljässä minuutissa, laskin juuri kun tulin lenkiltä ja oli tosi kova nälkä.


Avokadoja harvoin saa juuri oikean kypsänä, usein ne ovat raakoja taikka ylikypsiä. Syöntikypsän avokadon tunnistaa sitä hellästi puristamalla, jos se tuntuu hiukan pehmeältä, se on kypsä syötäväksi. Niitä kovempia voi ostaa kotiin kypsymään, kuten meillä on tapana. Tällöin on aina sopivan kypsiä avokadoja nautittavaksi. (Tai sitten ne kaikki ovat ylikypsiä tai kivikovia, näiden kanssa on jännittävää elää.)

Leikkaa avokado pitkittäin halki, se puolisko johon kivi jää kiinni, napataan kouraan ja isketään kiven keskelle puukko (puukko asennossa jossa leikkaisit leipää, ei asennossa joka on Screamissa) kiepautetaan hiukan ja kivi irtoaa.
Viillä avokadoon veitsellä sekä vaaka- että pystyviillot, sen jälkeen voit pyöräyttää lusikalla kätevät kuutiot suoraan kulhoon eikä leikkuulautoja tarvita.
Avokado tarvitsee seurakseen happoa, sen saat puristamalla sekaan puolikkaan limen taikka sitruunaa. Se estää samalla hedelmälihan tummumisen.
Mustapippuria ihan ronskisti, pikkuisen suolaa. Itse laitan aina pikkuisen enemmän.
Lorautan satsiin vielä oliiviöljyä*, sitä ilman toki pärjää. Jos pöydällä sattuu kitumaan basilika, päästä se tuskistaan ja revi lehdet mukaan kulhoon.

Mukaan taas ne kurpitsan- tai auringonkukansiemenet, cashew- taikka parapähkinät tai mitä sieltä kaapista sattuu löytymään. Täytän Ruohonjuuressa siemenvarastomme pari kertaa kuukaudessa, isommissa erissä hinta on huomattavasti maltillisempi.

Setti toimii välipalana, on tarpeeksi tukeva ollakseen kelpo lounas taikka illallisella vaikkapa paistetut kalan kanssa. Pienikin määrä riittää, sillä paketti on on tiukkaa tavaraa, eikä mitään höttöä. Testaapa vaikka.
Kuvaa valmiista annoksesta ei ole, koska se ei näytä hyvältä. Raflassa avokado hempeilee pariloidun lohen seurassa, salaattipedillä. Jos jollakulla on tuo vielä maistamatta, niin suosittelen lämpimästi.

*pieni nokare wasabia sekoitettuna oliiviöljyyn ja wasabikastike on valmis. Miten helppoa?