23.2.2011

Juustofondue


DSC04761

DSC04767


DSC04774



Mieli huitelee jo alppikylissä ja tulevassa hiihtolomaviikossa. Eilisen illallisen jälkeen olen virallisesti matkakuumeen kourissa.
Aineksia illalliseen oli ruhtinaalliset kuiva leivänkanta pöydällä ja juustonjämiä jääkaapissa.

Laita kattila liedelle, kaada kattilaan lasillinen valkoviiniä, heittele sekaan paloitellut juustot ja sekoittele puulastalla kunnes seos alkaa olla tarpeeksi juoksevaa dippaukseen sopivaksi.
Kuutioi leipä ronskiksi palasiksi, varo sormia.

Jos kodistasi löytyy tulisija, kanna juustopata takan reunalle. Kasta leipäpala sulaan juustoon, saattele suuhusi ja nauti täyteläisen punkun kera. Cecilia-Beretta Valpolicella Superiore Ripasso on yksi suosikkini, loistava hinta-laadultaan.

Jos kaapissa ei ole jämäjuustoja, kysy juustotiskiltä tarkoitukseen sopivia juustoja. Sellaisia ovat ainakin Reblochon, Gruyere, Tomme de Savoie ja Briet.

Tiesittekin varmaan, että maailman parhaat vuoat ja padat valmistaa Le Creuset.  Hyvin pidettyinä säilyvät isältä pojalle.

Bon Appetit!

14.2.2011

Mmm..muikkuja


DSC04350

DSC04345

DSC04353

DSC04352

Lounasterveiset Raflasta. Mies söi marinoituja, savustettuja muikkuja salaatin kera. Itse nautiskelin lammaskaalia. Rakastan lammaskaalia.

Kotoisessa reseptikirjasessa lammaskaali on top kympissä, kiinnostaako teitä moisen kotiruoan ohje?

11.2.2011

Perjantainen pesto

Muistan yhä miten hyvältä maistui ensimmäinen, itsetekemäni pesto. Purkkipestoista ei voi puhua samana päivänä. Tuskinpa se mitenkään erityisen hyvää edes oli, mutta kun on itse survonut tuoreet ja ihanat raaka-aineet morttelissa, tietää mikä siinä pestossa maistuu.
Kokeile toki sinäkin.

DSC04236

DSC04201

Pestoa varten tarvitset pari ruukkua (taikka puntti, hallissa myydään) tuoretta basilikaa, 50 g pinjansiemeniä, suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä, palan parmesania, valkosipulia ja morttelin.

DSC04215

DSC04226


Paahda pinjansiemeniä pannulla ihan pieni hetkinen, niiden ei tarvitse alkaa tummua, kunhan vaan saavat pikkuisen tuntumaa pannusta.
Raasta parmesania valmiiksi kulhoon.
Laita mortteliin suolaa, jonka täytyy olla karkeaa, esimerkiksi kiteistä merisuolaa ja hienommaksi revittyjä (ei leikattuja) basilikanlehtiä, survo hienoksi. Basilika ja suola ovat kavereita.
Lisää kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä. Viipaloitu valkosipuli mukaan joukkoon, täällä oma tyylini viipalointiin. Anna survimelle kyytiä ja pistä seos hienoksi.

Kaada seos isompaan kulhoon, lisää kourallinen parmesania ja sekoita kevyesti. Lisää hiukan öljyä, sekoita. Lisää parmesania ja öljyä niin kauan, kunnes konsistenssi miellyttää. Testaa maku, lisää tarvittaessa loraus sitruunamehua taikka mustapippuria.

Peston voi valmistaa myös tehosekoittimen avulla, itse suosin perinteisempää morttelia. Siinä on enemmän fiilistä.
Vihreän basilikan sijaan voit käyttää punaista basilikaa taikka rucolaa. Juustoksi sopii myös pecorino. Itse varioiden löytyy se oma suosikkiresepti.

Pestopasta
Keitä pastaa al dente hyvin suolatussa vedessä, kaada pasta lävikköön, säästä hiukan keitinvettä.
Sekoita itsetehty pesto pastan sekaan, lisäten hiukan keitinvettä, joka helpottaa peston sekoittumista tasaisemmin pastan joukkoon.

Nautinnollista viikonloppua!

8.2.2011

Paistetaan kuhaa


DSC08467

DSC07920

Osta tuoretta kuhaa, perunoita ja sokeriherneitä.

Kuivaa kalafileet talouspaperilla, mausta suolalla ja valkopippurilla. Käännä korppujauhoissa.
Paistinpannuun reilusti voita ja nuppi kaakkoon, pannun pitää olla kuuma.

Kun ruskea voin vaahto ikäänkuin laantuu, heitä kalafileet pannulle nahkapuoli (se jossa nahka joskus oli) alaspäin.
Paista 2-3 minuuttia, käännä varovasti lastalla ja vähennä lämpö puoleen alkuperäisestä. Purista pinnalle sitruunamehua, anna olla 1,5 minuuttia pannulla, nosta tarjoiluvadille. Pannuun vielä nokare voita, kun sulaa niin kaada se kuhan päälle.

Suikaloi sokeriherneet pituussuunnassa, laita pieneen kattilaan 0,5 dl vettä, nokare voita, pikkuisen suolaa, hauduta suikaloituja sokeriherneitä pari minuuttia niin että väri kuitenkin säilyy ja suutuntuma jää.

Perunat osaa keittää kuka vaan, tai sitten ne räjähtävät kaikessa jauhoisuudessaan lautaselle, kuten kuvassa näkyy.

Nauti kuivan valkoviinin taikka veden kanssa.

2.2.2011

Lasillinen?

DSC03047

Kyllä kiitos.