30.4.2011

Kaalimaan karitsaa


DSC07607






Keitetty kaali voi kuulostaa epäilyttävältä, mutta on suolan ja voin kanssa aivan hemmetin hyvää.
Leikkaa varhaiskaali neljään (kuuteen jos iso yksilö) osaan, huolehdi että kantaa jää kuhunkin osaan tarpeeksi, jotta kaali pysyy keitettäessä kasassa.
Upota kaalit kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä viitisen minuuttia. Testaa haarukalla kypsyys kannan tuntumasta, kuvan kaalit kiehuivat kuusi minuuttia. Älä keitä liikaa.
Nosta kaalit vedestä reikäkauhalla ja valuta vesi pois. Laita kaalit valumaan hetkeksi kuvan tavalla, jotta kaikki vesi valuu lehtien välistä pois.
Laita kaalit lautaselle, valele voilla ja ripottele päälle sormisuolaa.


Leikkaa kare luiden välistä kyljyksiksi. Kuumenna pannu, lorauta sinne reilusti oliiviöljyä ja keskelle pannua heität halkaistun valkosipulin ja pari timjamin oksaa. Suolaa ja pippuroi huoneenlämpöiset kyljykset, iske kuumalle pannulle, paista pari kolme minuuttia per puoli.


DSC07617





DSC07610


Asettele kyljykset kaalien kainaloon tarjoiluvadille ja kaada paistoliemi niiden päälle. Kinastelkaa lempeässä mielessä siitä kuka saa valkosipulin, itse syön niitä kuusi viikossa. Taivaallista herkkua. Valkosipuli on jonossa seuraavana, sille tehdään kunniaa ihan omalla postauksellaan.

Ei paljon yksinkertaisemmaksi ja nopeammaksi voi muuttua, vai mitä? Jos nyt huonoja puolia pitää etsiä, niin tässä ei oikein ehdi edes aperitiivia ajattelemaan kun ollaan jo ruokapöydässä.


Viiniksi valitsin Tommasin Ripasson, toimii.


DSC07632

29.4.2011

Varhaiskaalia



DSC07627


Varhaiskaali on yksi suurimmista herkuista, jota pienellä rahalla saa. Onnellisena olen sitä jo kiskonut kaksin käsin, muodossa jos toisessa.
Tehtailen teille huomeniksi reseptin jota varten tarvitaan varhaiskaalia ja karitsankaretta. Jos kaapista löytyy voita, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria niin muuta ei sitten tarvitakaan.

Huomenna herkutellaan.


18.4.2011

Lounas kotona

DSC06793



Pari tomaattia, iso kasa buffalomozzarellaa ja kourallinen basilikaa. Kippoon kypsä avokado jonka sekaan pinjansiemeniä, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria.

Siitä on iisi lounas tehty.


DSC06775

16.4.2011

Torstai on ruokatorstai


DSC06997

Gran Delicaton sohvatuoleissa kelpasi aloittaa eräskin torstaiaamu.

Tuorepuristettu appelsiinimehu houkutteli kaiken muunkin näyttämään kanssaan keltaiselta. Aurinko komppasi ja aamu oli kultainen.

Tämä aamu oli punainen, kun vein pirteät tomaatit aamulenkille. Torstai ja lauantai, viikon parhaat päivät.
Ei niissä jäljelle jääneissäkään mitään vikaa ole, mutta jos valita täytyy.

14.4.2011

Kuumat tomaatit

DSC07016




DSC07019



Palasin aamun joogatunnilta ja ovella odotti lähetti punaisen paketin kanssa.
Kuulokkeet saavat hehkua kilvan punaisten poskien kanssa pururadalla.

Kuumat.

Urbanears Plattan Tomato / Planet Sports 


11.4.2011

Lapsi kokkaa


DSC06729


Kaada kulhoon 4 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä ja 2 rkl balsamiviinietikkaa ja sekoita. Lisää mustapippuria ja suolaa, purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu.
Sekoita salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua. Kuvan kulhossa punamangoldia ja pinaattia.


DSC06728


Ruoanlaiton ei tarvitse olla ruutuessun kanssa kaksin vietetty hetki, vaan parhaimmillaan se on koko perheen yhteinen harrastus ja intohimo.
Rakastan vihreää ja raikastan sillä melkein jokaisen aterian, kuten joku täältä muistaakin. Apukokki Gullichsen alkaa olla jo siinä vaiheessa kokkikouluaan, että salaatin teko hoituu häneltä maustamista myöden.

Hän pesee salaatin, linkoaa sen kuivaksi, nostaa kulhoon, maustaa makunsa mukaan, sekoittaa hellästi ja tarjoilee sen vanhemmilleen. Eikä itse edes maistele.

Hän kuorii kurkun, paloittelee sen kunnon palasiksi (suutuntuma olla pitää) ja järjestää riviin tarjoiluvadille. Ja syö kaiken itse.



Kokkaatteko te lasten kanssa?

5.4.2011

Paras possukastike



DSC06682




DSC06688





DSC06679


Osta n. 450g luomupossusuikaleita. Vaihtoehtoisesti pala paistia tai mieluummin niskaa (kassler), jonka viipaloit kätevänä emäntänä itse, minä en osaa jaksa joten ostan viipaleina.

Paksupohjainen kattila tai pata kuumaksi, pohjalle pienen pojan nyrkin kokoinen pala voita, anna ruskistua kunnes alkaa tuoksumaan viehkosti pähkinältä. Paiskaa sekaan kevyesti suolatut ja pippuroidut possusuikaleet ja pistä ruskistellen. Anna suikaleiden hetki tiristä ihan paikoillaan ennen kuin isket lastan sekaan ja alat viuhtoa. Näin lihasnesteet pysyvät lihassa ja ruskistaminen onnistuu.

Hienonnettu sipuli sekaan, vähennä lämpöä hiukan ja kuullota sipuli joukossa. Puuteroi päälle (kaikki naiset osaavat puuteroida) 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoittele pari minuuttia.

Kaada mukillinen vettä joukkoon ja sekoita, kunnes keitos kiehahtaa ja väri tasaantuu.
Päälle hiukan soijaa, hiukan lisää suolaa ja mustapippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoitellen vajaa tunti. Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta ei se ole. Sinulla kun on tässä vähän muutakin puuhaa.

Perunamuusi, pinaattia ja herneitä


Essu päälle, perunateatterin aika. Kuori Lapin puikulat, keitä ne melkein kypsäksi. Säästä tilkka keitinvettä ja survo perunat muusiksi, päälle lämmintä punaista maitoa tilkkanen, sekoittele, loraus keitinvettä, sekoittele, iso nokare voita ja ripaus suolaa. Kansi päälle ja odottamaan.
Pese pinaatti, linkoa kuivaksi ja laita kulhoon. Mukaan reilusti basilikaa ja kurkkua. Päälle loraus oliiviöljyä, valkoviinietikkaa/riisiviinietikkaa/sitruunanmehua ja mustapippuria.
Pakasteherneet, loistotuote mielestäni. Pussillinen suoraan pakasteesta pieneen kattilaan jonka pohjalla kiehuu pari ruokalusikallista vettä, kuumenna herneet ja lisää sinnekin nokare voita. Lapset rakastavat lusikoida herneitä.

Ota lasi viiniä odotellessasi. Rouvan rooli. Ai niin, muista kattaa pöytä.
Takaisin padan kimppuun, kansi pois ja sekaan reilu teelusikallinen dijon-sinappia, desi kermaa, sekoita ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. Maista ja ihastu itseesi entistäkin enemmän.
Muuta ei sitten tarvitakaan. Rakas perhe pöydän ääreen ja päivän tärkein tuokio voi alkaa. Mitä kenellekin kuuluu, se selviää pöydässä. Hyvä ruoka tuo yhteen ja kuuluu kaikille.

Viini Alkon valikoimista. Resepti neljälle.



Rakkautta ja pataruokia, niistä on alkuviikot tehty.