tag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post865600845522607650..comments2023-10-28T13:06:54.216+03:00Comments on Chicling: Miten vähentää ruokahävikkiä?Hannahttp://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comBlogger55125tag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-22324589864364510382013-04-20T00:56:58.128+03:002013-04-20T00:56:58.128+03:00Olen töissä ruoka/ravintola/kauppa-alalla ja kyllä...Olen töissä ruoka/ravintola/kauppa-alalla ja kyllä se on Elintarvikevirasto joka noista ruuan loppuunmyyntipäivistä päättää. Ja ne päätökset tehdään sen "mahdollisesti pahin mitä voi tulla" - mukaan. Itse kyllä syön/söisin vaikka vanhentunutta ruokaa jos ei haju/maku kerro toista tai ei ole kalaa tai äyriäisiä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-50960568820072433042013-02-26T16:45:39.278+02:002013-02-26T16:45:39.278+02:00Kiitos kaikille kommenteistanne, olin tänään mukan...Kiitos kaikille kommenteistanne, olin tänään mukana tuolla keskustelussa ja voin kertoa että ideanne otettiin ilolla ja innolla vastaan. Kirjoitan aiheesta postauksen mitä pikimmin, katsotaan josko endin ennen lomaa.<br /><br />Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-68242660470691657262013-02-25T21:52:42.848+02:002013-02-25T21:52:42.848+02:00En tiedä saisiko tänne kommentoida linkin kera, mu...En tiedä saisiko tänne kommentoida linkin kera, mutta kommentoin kuitenkin. Kyseinen TED-puheenvuoro sisältää 15 minuuttia painavia sanoja tästä aiheesta. Tämän puheen jälkimainingeissa olisi tosiaankin mukava kuulla mitä SOK tahtoo tehdä asian eteen, noin kaupan tasolla.<br /><br />Ruoan pakastaminen sekä ostosten ja ruokalistojen suunnittelu<br />etukäteen tuntuvat tähän verraten aika mitättömiltä toimilta. Siitäkin huolimatta, teen niitä jatkossakin.<br /><br />Eli, Tristram Stuart: The global food waste scandal<br />http://www.ted.com/talks/tristram_stuart_the_global_food_waste_scandal.html<br /><br />t. ReettaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-80654611014608313992013-02-25T13:18:59.468+02:002013-02-25T13:18:59.468+02:00Mun mielestä tästä keskustelusta on nyt unohdettu ...Mun mielestä tästä keskustelusta on nyt unohdettu se seikka, että ruokakulttuuri on tällä hetkellä Suomessa todella polarisoitunutta. Toisaalta on lähi/luomu/kotiruoka-hypettäjiä ja toisaalta osa elää täysin einesten varassa. Ja rehellisesti sanottuna, jos käyttäisin paljon eineksiä ja tykkäisin niistä, niin ei tämä keskustelu mua inspiroisi muuttamaan tapojani pätkääkään. Yleensä ihmiset ei muutenkaan reagoi kauhean positiivisesti ylenkatseeseen…<br /><br />Tämän takia S-ketju on mielestäni ihan hyvä yhteistyökumppani tälläiseen projektiin. Niin kivoja kuin kauppahallit yms. ovat, todella iso osa suomalaisten ruoasta kulkee S-ketjun kautta. Siellä ainakin tiedetään, mitä ihmiset oikeasti ostaa.<br /><br />Jon kommentti tuolla aikaisemmin oli mielestäni oikein hyvä: ei arkiruoan tarvitse olla kovin kummoista (toki se saa olla!). Meillä simppelit arkiruoat syntyy ehkä noin 3-5 raaka-aineesta ja maustamisessakin mennään pitkälti suolalla ja pippurilla…<br /><br />Mun mielestä on aika jännä, kuinka täällä kommenttiboksissa niin hyökätään einesten kimppuun. Eineksethän just säilyy? Ei niitä tartte heittää roskiin, niillähän on käyttöikää vaikka kuinka?<br /><br />Meillä hävikki syntyy useimmiten vihanneksista ja hedelmistä, eli niistä kaikkein heikoiten säilyvistä raaka-aineista. Lihasta olen jo oppinut, että ostan vain saman päivän tai korkeintaan seuraavan tarpeisiin. Meillä suunnitelu ei oikeastaan toimi: tilanteet muuttuu ja sitten jääkin joku ruoka laittamatta ja ainekset pilaantuu. Heräteostokset eivät ole ongelma, koska itse ainakin heräteostostelen vain herkkuja jotka päätyvät heti suuhun. Kasvisruoan lisääntynyt kokkaaminen on ehkä helpottanut, kuivatut linssit ja purkkipavut ei mene huonoksi.<br /><br />Nykyään kaapeista löytyy käytännössä aina jonkun sortin ruokaan ainekset, jotka eivät pilaannu helposti, eli ihan puhtaasti varalle ei tule ostettua. Esim. makaroni + valmispesto + pakasteherneet toimii ihan mainiosti niinä päivinä kun ei vaan jaksa ja noi ainekset säilyy hyvin.Kaisahttps://www.blogger.com/profile/10565121285150549993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-39353835411018953622013-02-25T12:42:41.398+02:002013-02-25T12:42:41.398+02:00(no kylläpä se olisi lukihäiränen kirjoitelma jopa...(no kylläpä se olisi lukihäiränen kirjoitelma jopa minulta);) Herkkusuun lautasellahttps://www.blogger.com/profile/10933811733123975362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-34209245076906913882013-02-25T12:41:18.199+02:002013-02-25T12:41:18.199+02:00sotien jälkeen mainostettiin että teollisesti tuot...sotien jälkeen mainostettiin että teollisesti tuotetut einekset ja valmistuorat olisivat tavallista kotiruokaa parempia vaihtoehtoja. tämä johti valitettavasti tämän päivän kulutusysteyiskuntaan, asenne on että meillähän on rahaa. tavallaan ruoka on tänään liian halpaa ja helposti saatavilla joten sitä ei enään osata arvostaa samalla tavalla. ymmärrän sanasi "minulle arvokkasta raaka-aineita, se ei ole se rahallinen arvo vaan mitä se tarkoittaa, mitä siitä saa, miten se on metsästä kerätty ja kuivattu talven varalle, miten se hyödynnetään ruoaksi. minulle on itsestään selvää että kaikki ruoka höydynnetään, ongelma on vain miten sen saan välitettyä lukijoilleni oikealla ja hyvällä tavall? ja miten saada kauppojen hävikki pienemmäksi...tutut kauppiaat häpeävät sitä ettei heillä mene kaikki kaupaksi, ja hävelissästi salassa yrittävät hävittää ne eivätkä ymmärrä että oikeasti on tänä päivänä kuluttajat arvostavat jos kauppias myy parasat ennen halvemmalla. jopa pienessä suomessa on plajon vähä varaisia ihmisiä joilla rahat tiukalla, kun toiset taas vain heittävät ruokaa suoraan roskiin. joskus tuntuu niin toivottomalta olla hyvänä esimerkkinä kun kukaan sitä kuitenkaaan edes huomaa...mutta on myönnettävä, olen saanut ainakin jälkikasvun arvostamaan kotona alusta alkaeen valmistettua ruokaa, olen saanut myös opetettua ettei sitä ruokaa heitetä roskiin jos se on vielä syötävää...vaikka sitten äidille soitetaan vähän väliä mielstäni turhalta tuntuvia puheluita asian tiimoilta. <br />mutta, onko pakko ja asiallista pitää tuotteita niin pitkään hyllyssä? olisiko hävikki pienempi jos pienemmät varastot hyllynlämmikkeinä ja tuotteet vaihtuvat useammin? onko kaikkea aian oltava tarjolla yhtä aikaa? eikä voisi olla sitä tänään ja huomenna tätä ja vaihtelua tarjontaan? ja samalla myös hinnat alemmas kun hävikki pienempi? Herkkusuun lautasellahttps://www.blogger.com/profile/10933811733123975362noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-55763588494340866042013-02-25T02:27:18.182+02:002013-02-25T02:27:18.182+02:00Suurin osa ruokajätteestä syntyy kuluttajien kohda...Suurin osa ruokajätteestä syntyy kuluttajien kohdalla. Mutta ongelma taitaa olla siinä, että näitä kuluttajia ei ruoka juuri kiinnosta. Veikkaisin, että esim ruuhkavuosia elävä pienten lasten isä, joka ostaa kiireessä kärryn täydeltä vähän kaikkea, ei kauheasti hävikkiä mieti. Mutta miten heidät saisi kiinnostumaan -ei ideoita. Itselleni mustuneet banaanit ovat kauhistus, haluan että safka on kaupassa siinä kunnossa, että se säilyy kotonani seuraavaan viikkoruokaostoskäyntiin saakka. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-80092048654836565972013-02-24T20:52:35.802+02:002013-02-24T20:52:35.802+02:00Mulla ehtii useinkin tuotteita mennä pilalle johtu...Mulla ehtii useinkin tuotteita mennä pilalle johtuen siitä, että asun yksin (ne pakkauskoot) ja pakastimeni on todella pieni. Lisäksi en ehkä ole paras keksimään, mitä jämistä tekisin. Tuo jonkun jo aiemmin mainitsema Pirkan nettisivujen reseptipalvelu on kyllä hyvä, sitä olen joskus hyödyntänyt. Sama reseptipankki toimii myös kätevästi niin, että sieltä voi reseptistä suoraan lähettää itselleen tarvittavat ainekset vaikka tekstarilla kauppalistaksi. Samaan listaan saa toki lisättyä vielä reseptin ulkopuolelta hankintoja. Mielestäni melko näppärä turhien ostosten välttämiseen, niistähän ne hävikit helposti kuitenkin syntyy.Ulrikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-80645608809438802022013-02-24T20:46:11.040+02:002013-02-24T20:46:11.040+02:00Kyllä! Halvennetusta ruoasta tulee tehdä haluttava...Kyllä! Halvennetusta ruoasta tulee tehdä haluttavampi, samoin kuin muistakin löydöistä! Mikäs sen siistimpää kuin puoleen hintaan löydetty, kauan haaveilun alla ollut laukku, miksei sama pätisi myös ruokaan?! Minä ostan aivan innolla jos aletarran kera löytyy, usein vaan tuppaa se alekama olemaan einestä. Ja sitä en osta. <br /><br />Sun porkkanaloota kuulostaa ihan huipulta! ;)Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-10848661307194031332013-02-24T20:43:15.432+02:002013-02-24T20:43:15.432+02:00Kiitos kiintoisasta keskustelun avauksesta!
Minäk...Kiitos kiintoisasta keskustelun avauksesta!<br /><br />Minäkin tulin kommentoimeen samaa kuin muutama muu, eli miten on isojen ketjujen oman hävikin laita? Minä ainakin asioisin s-marketin outlet-osastolla, jos sellainen olisi. Ja siitä hyvästä, että vanhentuvat tuotteet kannettaisiin maksavien asiakkaiden toimesta pois, oranssissa (vai minkävärinen se nyt olikaan) hintalapussa pitäisi lukea vähintään -50%. Tämä kampanjahan on oiva tilaisuus SOKille kiilloittaa kilpeään, että terkkuja vaan!<br /><br />Tässä yhden hengen taloudessa meni juuri jämäporkkanalaatikko uuniin. Laitoin siihen porkkanasoseen ja keitetyt kikherneet pakastimesta sekä kuivaainekaappista "vuoden vanhan" riisin ja seesaminsiemeniä. Sillä pärjännee alkuviikon.Marjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-75023069730084013772013-02-24T20:30:56.188+02:002013-02-24T20:30:56.188+02:00Kiitos vinkeistä manteli, kuulostaa siltä että tei...Kiitos vinkeistä manteli, kuulostaa siltä että teillä arvostetaan ruokaa - I likes! ;)Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-2043596253715144742013-02-24T19:51:26.916+02:002013-02-24T19:51:26.916+02:00Meidän taloudessa ollaan todella tarkkoja, ettei r...Meidän taloudessa ollaan todella tarkkoja, ettei ruokaa heitetä roskiin, kerran pari viikossa tehdään "jämistä" erilaisia ruokia, reseptit keksitään sen mukaan mitä sillä kertaa on tarjolla. Nahistuneet vihannekset, parsakaalin kannikat yms. menevät sosekeitoiksi, ylikypsät banaanit ja kuivahtaneet mandariinit blenderissä juomaksi. Kahden hengen taloudessa ruislimppu menee paloina pakaseen ja omatekoisesta saaristolaisleivän kannikasta leikataan ohuen ohuita viipaleita ja kuivataan näkkäreiksi juustotarjottimelle. Talvella en osta tuoreita yrttejä (ne kun ei vaan maistu eikä edes tuoksu miltään), vaan pakkasessa on pusseittain oman maan sileälehtistä persiljaa, salviaa, ruohosipulia, lipstikkaa jne. Kausikasviksia suositaan, kesällä kasvatetaan kaikkea mahdollista, marjastetaan, sienestetään, kuivataan ja säilötään. Sellaisia omia kasvatettuja ja kerättyjä aarteita ei tulisi ikinä mieleenkään pistää haaskuun.Annahttps://www.blogger.com/profile/05233171418165918172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-49649488815813769202013-02-24T17:40:14.209+02:002013-02-24T17:40:14.209+02:00Totta, tuon viestin vien varmasti SOK:n edustajall...Totta, tuon viestin vien varmasti SOK:n edustajalle. ;)Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-45301993441999522092013-02-24T17:29:04.673+02:002013-02-24T17:29:04.673+02:00Itse koen jokaisen kotitalouden omat valinnat ja t...Itse koen jokaisen kotitalouden omat valinnat ja teot hyvin tärkeinä, mutta suurin vaikuttamisen mahdollisuus tässä ruoan turhan pois heittämisen lopettamisessa on kaupoilla ja varsinki SOK:in kaltaisella suurella ketjulla. Kaupat heittävät tolkuttomia määriä kelvollista ruokaa pois, hieman tummuneita hedelmiä, saman päivän tuoreleipiä, lihaa jne, vaikka moni on valmis näitä tuotteita ostamaan, varsinkin 30% alennuksella. Mielestäni suurten ketjujen ja kauppojen tulisi voimakkaammin pohtia miten hävikkiä pienentää. Itse ainakin suosisin mielummin kauppiasta joka ei halua heittää ruokaa pois vaan myydä sen hieman tummuneenkin banaanin pois.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-74947168498096417722013-02-24T13:05:10.451+02:002013-02-24T13:05:10.451+02:00SOK:n kanta hävikin minimoimiseen tulee varmasti i...SOK:n kanta hävikin minimoimiseen tulee varmasti ilmi tuossa keskustelussa, kerron sen toki sitten teillekin.Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-30643676239856042352013-02-24T13:04:07.258+02:002013-02-24T13:04:07.258+02:00Kiitos kommenteistanne, nyt en valitettavasti ehdi...Kiitos kommenteistanne, nyt en valitettavasti ehdi kommentoida niistä jokaista.<br /><br />Osa teistä ymmärsi pointtini, osalla se meni ohi. En minä koe että ruoka on liian halpaa, arvostan jokaista vihannesta, lihanpalaa ja leipää, jotka kotiini kannan. Kuluttajan ruokahävikki on kuitenkin valtavan suuri, yritän ymmärtää miten kuluttajalla on vara ostaa liikaa ruokaa, se kun ei ole ilmaista. Minulla ei ole vara ostaa liikaa ruokaa, monella muulla tuntuu olevan. Tästä päästään taas siihen arvostuksen puutteeseen.<br /><br />Ehdottomasti olen sitä mieltä että kauppojen tulisi ottaa vastuu lähellä viimeistä myyntipäivää olevien tuotteiden liikuttamisessa, alelappu on hyvä juttu ja itse ostan usein -30% alemerkillä varustettuja tuotteita. <br /><br />Omasta meielstäni juuri nämä jättipakkaukset ja paljousalennukset hämäävät asiakasta siellä kapan hyllyjen välissä, siksi kai sitä tulee ostettua liikaa. <br /><br />Jatkakaa toki keskustelua, kerään kommenttinne mukaan keskusteluun! Hannahttps://www.blogger.com/profile/12957529973362431711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-7050261948124058442013-02-24T12:49:52.961+02:002013-02-24T12:49:52.961+02:00Hyvät tarkoitusperät tässä jutussa kyllä, mutta ih...Hyvät tarkoitusperät tässä jutussa kyllä, mutta ihmettelen samaa kuin muutamat kommentoijat jo edellä. Eli jos SOK niin kovin innokkaasti on pyrkimässä vähentämään ruuan hävikkiä, niin mitkä ovat sen omat toimet asian suhteen? Kotiin ostetun ruuan heittäminen roskiin on tietenkin tuhlausta ja sitä pitäisi välttää niin paljon kuin mahdollista, mutta verrattuna isojen kauppojen päivittäiseen hävikkiin se on monesti aika marginaalista. Ymmärrän erinomaisesti, että nämä kaksi asiaa eivät ole toisiltaan pois, mutta tekopyhältä SOK:n toiminta yhtä kaikki vaikuttaa. <br /><br />Ja jos ruoka on sinulle liian halpaa niin hyvä juttu hei. Kannattaa kuitenkin samalla muistaa, että kaikki eivät ole kanssasi yhtä onnekkaassa asemassa ja joutuvat todella taistelemaan jokapäiväisen leipänsä eteen. Monet olisivat valmiita myös dyykkaamaan oman ruokansa kaupan hävikistä, jos esimerkiksi SOK:n kaltaiset toimijat lopettaisivat roskistensa lukitsemisen ja pakkausten hajottamisen. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-11066133709092404052013-02-24T11:13:37.695+02:002013-02-24T11:13:37.695+02:00Itse aukaisin kotimme ruokafilosofiaa pitkin sanoi...Itse aukaisin kotimme ruokafilosofiaa pitkin sanoin omassa blogissani jokin aika sitten (tammikuun postaukset Ruokafilosofiaa ja Viikon ruokalista - Tammikuu). Noissa postauksissa käy hyvin ilmi miten meillä, 2 hengen taloudessa, suhtaudutaan ruokaan.<br />Pyrimme siis ostamaan ruokamme viikoksi kerrallaan. Tietenkään kaikkia raaka-aineita kuten kasviksia ja yrttejä ei kannata ostaa viikkoa etukäteen vaan käymme hakemassa ne tarvittavat santsit sitten kuin tarve niille on.<br />Olen huomannut järjestelmämme olevan enemmän kuin toimiva, sillä ostaessasi ruokaa kerralla koko viikoksi pääsee hävikkiä kertymään äärimmäisen vähän ja heräteostoksilta vältytään. Ne heräteostoksethan sitä hävikkiä oikeasti kasvattavat. Viikon ruokalistaa tehdessä pystyy myös helposti hahmottamaan, mitä ruoka-aineita olen viikon aikana käyttämässä ja mitä pystyn hyödyntämään jossain toisessa ruuassa. Esim. viime viikolla teimme uunissa paahdettua punakaalia ja vaikka kovia olemmekin syömään, edes 2 ihmistä ei saa pään kokoista kaalinpalaa kerralla tuhottua joten lisäsimme ensi viikon ruokalistalle kaalisalaatin.<br />Ruuasta pyrimme hyötykäyttämään kaiken. Kokonaisen lohen ollessa tarjouksessa, fileoimme sen itse parhaan osaamisemme mukaan ja keitämme kalaliemen päästä ja ylimääräisistä rämmäleistä. Fileet annostelemme järkevän kokoisina paloina pakkaseen ja lopuista teemme sen keiton. Sama kanan kanssa. Inhoan reisikoipia yli kaiken, mutta keittämällä koivet ja repimällä kypsän lihan luista jää hävikki minimiin ja saamme liemen hyötykäytettyä vaikka risottoon. <br />Olen tätä nykyä kiinnostunut kovasti tuosta ”roskaruusta”, siis ruuasta, joka ei välttämättä ensisilmäyksellä silmiä hivele, on edullista, vaatii ehkä pidemmän kypsennysajan mutta on äärimmäisen maittavaa. Onhan se helppoa väsätä gurmeeruokaa härän sisäfileestä, mutta teeppä sama rehellisen suomalaisen naudan niskasta. Kaipaisinkin kovin hyviä reseptejä näihin ruokiin.<br />Sunnuntain kunniaksi innostuin paasaamaan ja varsinainen aihe taisi jäädä taka-alalle. Hups :) Itse kaipasin ruokakaupoilta sesongin korostamista ja vaikkapa simppeleitä reseptejä raaka-aineiden kylkeen. Tuskinpa koko viikon ruokalistan julkaisukaan huono idea olisi. Myös myytävien tuotteiden pakkauskokoon tulisi kiinnittää huomiota niin suuntaan kuin toiseen. Mainittakoon vielä että tarjouksilla on turha kalastella asiakkaita mikäli 99% alennetuista tuotteista on sontaa. Oma maha kun ei täyty neljällä eineksellä, sipsipussilla ja marinoiduilla kanafileillä.<br />nuokkuhttps://www.blogger.com/profile/03540564190581843710noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-49038434318690425432013-02-24T08:29:16.358+02:002013-02-24T08:29:16.358+02:00Suomessa heitetään valtavia määriä roskiin jo oste...Suomessa heitetään valtavia määriä roskiin jo ostettua ruokaa, joten kallista se ei ainakaan ole. Suomalainen ruoka on niin vahvasti subventoitua, että emme maksa edes todellisia tuotantokustannuksia ruuasta. Maksamme veroissamme osan ruuan hinnasta. Ehkä jos maksaisimme todellisen ruuan hinnan, emmekä lainkaan maataloustukia, oppisimme arvostamaan ruokaa. Kukkarossa asia olisi plusmiinus nolla, koska veroja voitaisiin laskea.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-72703464556459992312013-02-24T00:12:30.693+02:002013-02-24T00:12:30.693+02:00Hei, mitä jos ruokakaupassa olisi ständi sen ruoka...Hei, mitä jos ruokakaupassa olisi ständi sen ruoka-aineen vieressä, joka on menossa roskikseen. Usein esim jauheliha. Ständissä vaihtuva helppo ja edullinen kotiruokaresepti, jolla "aletuotteen" saisi hyödynnettyä ja kylkeen kasattua jotain, missä on katettakin. Resepteissä esillä vaikkapa kauden herkkuja joukossa. Avokadopasta-ständi toimi hienosti, miksei siis muut?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-18232517338647654522013-02-23T23:24:29.103+02:002013-02-23T23:24:29.103+02:00Hyvä suunnittelu vähentää hävikkiä. Meillä hävikki...Hyvä suunnittelu vähentää hävikkiä. Meillä hävikki on lähes nolla, joskus lautaselta menee jotain roskiin, mutta jääkaapista ei koskaan. Pakastan jopa niitä yhden hengen annoksia.<br />Suunnittelen viikoksi ruokalistan ja sen perusteella teen kauppalistan. Se säästää. Luulen että herkemmin heittää eineksiä pois kuin itsetehtyä. Ja se mitä ylempänä joku mainitsi, että kun taidot kehittyy niin hävikki pienenee. Meille isot pakkaukset ei ole ongelma kun olemme iso lapsiperhe.<br /><br />Siinä olen erimieltä että ruoka ei ole kallista. Se on kallista, ainakin meille.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-62786424226709666092013-02-23T22:57:34.523+02:002013-02-23T22:57:34.523+02:00Pahoittelen yhdyssanavirheitä aiemmassa viestissä,...Pahoittelen yhdyssanavirheitä aiemmassa viestissä, täppärin tekstinsyöttöohjelman mielestä on ilmeisesti oikein kirjoittaa ruoanlaitto_taidot ja resepti_palvelut...<br /><br />T. Yhdyssanapoliisi itsekinAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-18011590703147169732013-02-23T22:53:04.197+02:002013-02-23T22:53:04.197+02:00Mitä enemmän ruoanlaitto taidot ovat kehittyneet, ...Mitä enemmän ruoanlaitto taidot ovat kehittyneet, sitä vähäisemmäksi oman keittiön hävikit ovat muuttuneet. Jos ei oikein ole tietoa ja taitoa ruokaan liittyen, on huomattavasti vaikeampi improvisoida jämistä jotain ruokia.<br /><br />Yksi hyvä keino on netin resepti palvelut, joissa reseptejä voi hakea ainesosien perusteella. Sinne kun syöttää joitain kaapista löytyviä aineksia niin saa listan reseptejä joissa kyseisiä aineksia voi hyödyntää. Esim. Pirkalla on hyvä tällainen sovellus.<br /><br />Mielenkiintoista muuten että SOK on tällaisessa <b>kotitalouksien</b> ruokahävikkiä vähentävässä kampanjassa mukana... Olen itse ruokakaupassa töissä, ja monesti hirvittää se roskiin kipattavan ruoan määrä päivän jälkeen. Kyseessä on pieni kauppa, mutta silti hävikkiin saattaa mennä ostoskärryllinen ihan syömäkelpoista leipää päivässä. Olisi siinäkin yksi pohdinnan aihe ketjulle miten nämä ruoat saataisiin hyötykäyttöön...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-25435118041808361292013-02-23T21:46:27.285+02:002013-02-23T21:46:27.285+02:00Hyviä kommentteja! Käytetään enemmän ihania kasvik...Hyviä kommentteja! Käytetään enemmän ihania kasviksiamme; kotimaiset juurekset, kaalit jne. ovat edullisia ja terveelisiä! Vielä kotimaista kalaa kylkeen. <br />Eineskonsulenttien sijaan kaupalle kokkausnäytöksiä kauden raaka-aineista. <br />Vielä enemmän surettaa kaupanhävikki; tässä on lainsäätäjät menneet metsään. <br />Ja eihän hevosenlihaa sisältäneet einekset pilaantuneita olleet: järkyttävä määrä ruokaa kaatopaikalle, kun toisaalla nähdään nälkää!<br />Ailahttps://www.blogger.com/profile/00396071831881586161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3877602219662065012.post-82827805284405162172013-02-23T21:37:28.760+02:002013-02-23T21:37:28.760+02:00Minulle Alexanderin ja Hannan kirja on ollut pelas...Minulle Alexanderin ja Hannan kirja on ollut pelastus! Viitaten aiempaan kommenttiini kokkaan useimmiten syöpää sairastavaa äitiäni ajatellen, ja hän ei kestä mausteisia tulisia ruokia vaan tykkää perusruoista mitä Safkaa kirja tarjoaa! :-) Paras ostos pitkään aikaan! <3Maria Hnoreply@blogger.com