13.7.2011

Herkkusuun punajuuria

DSC02713

DSC02824


DSC02834


Osta uuden sadon punajuuria, leikkaa naatti pois ja toisessa päässä roikkuva tupsu, sekin veitsellä siten, että punajuuriin jää toisen kuvan kaltaiset leikkuupinnat.
Keitä punajuuria suolatussa, lyhyessä vedessä noin 10-20 minuuttia, koosta riippuen. Isoja mukuloita voi joutua keittelemään puolikin tuntia. Kokeile välillä että lähteekö kuori helposti punajuuresta pois. Tiedät että ne ovat kypsiä, kun kuori irtoaa vaivatta käsillä. Kippaa lasti kylmään veteen, jotta kuoriminen ei polta näppejäsi. Jos päätät jäädä tähän vaiheeseen, voit käyttää punajuuria vaikkapa punajuurispagettiin, ohje postauksen lopussa.

DSC02838


Kevyesti paistetut punajuuret balsamicon ja soijan kera
Leikkaa punajuuret lohkoiksi ja paista niitä hetki pannulla, voin kera. Sekaan kaksi ruokalusikallista tummaa balsamicokastiketta, saman verran soijaa ja ruokalusikallinen vettä. Kiehauta pannulla pieni hetki. Nouki punajuuret atuloiden avulla pannulta, säästä pannulla niistä irronnut paistinliemi ja laita sen joukkon iso pala voita. Veivaa voi kastikkeeseen ja kaada valmis kastike punajuurien päälle.


DSC02839



DSC02847


Nämä punajuuret toimivat täydellisesti rasvaisen kalan kanssa, miksei lihankin.

Punajuurispagetti
Kypsällä punajuurella voi värjätä (käsien, keittiöpyyhkeiden ja keittiön lisäksi) vaikkapa spagetin ihanan väriseksi.
Kuullota pannulla voinokareen kanssa hiukkasen pilkottua sipulia, raasta hienoksi punajuuri tai kaksi ja heitä mukaan pannulle. Lisää tilkka valkoviiniä ja hetken kuluttua al denteksi keitetty spagetti. Sekoittele. Sekaan vielä muutama punajuurilohko ja helppo lounaspasta on valmis. Punajuuri ja lehtipersilja ovat kavereita, joten jos puutarhasta tai parvekkeelta löytyy moista, niin silppua pastan päälle.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Punajuuren varret on myös herkkua!

Outi kirjoitti...

jes, poljettiin tämän innoittaman tänään torille ja palattiin kotiin korissa punajuuria, lehtipersiljaa ja sydänsalaatti (plus tietysti mansikoita ja mustikoita!). Täytyy testata tuo spagetti, katotaan uppooko yks vuotiaaseen :)

Hanna kirjoitti...

Totta puhut!

Ihana kuulla, tuliko niistä herkkua? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa punajuuripesto toimii vielä paremmin.... Sopivasti punajuuria kypsäksi blenderiin. Mukaan tuoretta basilikaa, pikkasen sormisuolaa ja vastajauhettua pippuria. Raasta mukaan snadisti parmesaania. Hyvää oliiviöljyä sekaan myllyn pyöriessä kunnes on sopiva "tahna".... Hyvää on minkä tahansa pastan kanssa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kiitokset taas resepteistä. Pähkäilin tässä tänään mitä tekemistä keksin punajuurilleni ja vastaus löytyi täältä. Ja jopa nirsot lapsemmekin tykkäsivät :) vielä kun kerrot loistavan aioli-reseptin, niin jätän kaupan soosit suosiolla hyllyyn...suurkuluttaja kun olen :)

Ja kiitokset vielä inspiroivasta blogistasi. Olen puolisen vuotta tätä lähes päivittäin lukenut ja luomuilu on vihdoinkin tarttunut minuun. Askel kerrallaan, joka päivä jotain uutta :)
hyvää kesän jatkoa!

AK kirjoitti...

Kiitos tästä reseptistä! On toiminut kaiken kanssa - kalan sekä lihan. Olen valmistanut myös ihan itselleni (salaa) sellaisenaan syötäväksi. Aivan mahtavia. Kiitos ja hyvää kesän jatkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Heippa. Minä myös olen näitä punajuuria tehnyt jo ties kuinka monta kertaa. useimmiten itselle lounaaksi sellaisenaan kera salaatin tai leivän. Mutta totta on, että kalan kanssa ovat parhaita.

Aino