28.1.2013

Torttu rullalle

DSC_6098

DSC_6077


Kun muutin täysi-ikäisyyden tienoilla pois kotoa, äitini antoi minulle mukaan Pirkan leivontakirjan. Se on herättänyt hilpeyttä tahossa jos toisessa, mutta itse vannon sen nimeen aina, kun on puoli tuntia aikaa taikoa leivonnaiset kahvipöytään. Sieltä löytyy tiikerikakut, pullat ja sen seitsemän sortin keksit. Ja aina onnistuu.

Tällä kertaa sunnuntaipöytään saapui kääretorttu, joka on mieheni äidinkielellä rulltårta. Resepti on Pirkan leivontakirjasta, mutta kanelin täräytin leivinpaperille ihan omasta päästäni (kukapa olisi keksinyt yhdistää omenaa ja kanelia aiemmin). Eli ei muuta kuin tortut rullalle!


3 luomukananmunaa
2 dl sokeria

Vispaa kuohkeaksi, vaaleaksi tai miksi se nyt muotoutuukaan. Yleiskone on ystävä, meillä veivaa Kitchen Aidin Artisan – paras yhteistyön kautta saamamme keittiövekotin.


2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa

Sekoita leivinjauhe jauhoihin, sekoita sitten jauhot ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista 250 asteessa viitisen minuuttia.
Levitä pöydälle leivinpaperi ja sirottele sen päälle hienoa sokeria ja kanelia. Kun kakkulevy saapuu uunista ulos, kumoa se sokeroidulle ja kaneloidulle leivinpaperille ja irrota paistamisessa käytetty leivinpaperi varoavaisesti.
Levitä pari desiä omenahilloa (äiti, nyt se tuomasi hillo on loppu – katastrofi!) kakkulevylle ja kääri torttu rullalle. Aseta tarjoiluvadille saumapuoli alaspäin. Anna jäähtyä hiukan ja nauti.


12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Ihanko varmasti torttu laitetaan 250 asteiseen uuniin? Sokerikakkupohjat ainakin paistetaan vaan 175 asteessa.

Terv. Sokerileipuri

Anonyymi kirjoitti...

Laitetaanko tuohon siis 2 kertaa tuo 2 dl sokeria? :o taitaa olla virhe?

Hanna kirjoitti...

Hei Sokerileipuri, tässä ohjeessa sanotaan niin ja itse olen sen 250 asteessa paistanut. Hyvin on onnistunut, joka kerta. ;)

Kiitos huomiosta, olin epähuomiossa kirjoittanut sen kahteen kertaan. Korjattu.

Anonyymi kirjoitti...

...tekaisenpa sitten hilloa viimeisistä isän poimimista vadelmista pakkasesta (katastroof,sieltä marjat loppuvat kohta)
...inkiväärihilloa ajattelin myös loppuviikolla tehdä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ihmiset ovat välillä kummallisia elitistejä keittokirjojen suhteen. Ei aina tarvi olla se parhaiten kuvitettu ja tuoreimmin taitettu nimitekijöiden opus, vaan peruskamalla on paikkansa.

Kaista

Hanna kirjoitti...

Jes, huippua! Meidän jääkaapissa on tyhjä paikka hillopurkin kohdalla, saa tuoda purkillisen! ;)

Näinhän se tuppaa olemaan. Mutta kuten sanottu, Pirkan leivontakirja on maan mainio tiettyihin hetkiin. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Oi tuli ihan nostalgiafiilis. Kun esikoistyttäreni oli pieni alle 3 v., niin leivoin kääretorttua. Sen leivontakerran jälkeen kääretorttu oli meidän perheessä kaatukakku. Pitääkin tehdä kaatukakkua seuraavalla kerralla, kun tekee mieli hyvää.
- Leena

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen aikeissa tehdä "synttärikakkua" keittokirjastanne ja olisin vain tarkistanut, että tuleeko kakkupohjaan todella vain munia, jauhoja ja sokeria? Eli nouseeko se pelkillä munilla ja mitään leivinjauhetta ei tarvita? Olen todella pihalla kaikkien sokerikakkujen, sienikakkujen ja mitä niitä nyt onkaan kanssa. Joskus laitetaan perunajauhoja, joskus loraus kiehuvaa vettä jne.ja siksi tuo teidän reseptini vaikuttaa aika riisutulta! Mutta noinko se siis menee?

-Anni

Anonyymi kirjoitti...

Mä tein samaa synttärikakkua, aika kuivakka tuli. Kostutin vaniljalla maustetulla maidolla, ja tein pohjankin puolet perunajauhoja / puolet vehnää -kombinaatiolla (plus normaalit leivinjauheet sun muut). Tälläkään yhdistelmällä ei tullut supermehevää (ei liian valuvaa, muttei kuivaa). Jäinkin huuli pyöreänä ihmettelemään, millainen kakku tarkalleen reseptiä noudattaen olisi tullut.

Hanna kirjoitti...

Kaatukakkua pöytään sitten vaan ;)


Anni, kyllä se nousee – on ainakin meillä aina noussut. En tiedä josko sillä on merkitystä, mutta emme koskaan laita kanamunia jääkaappiin. Ihan vaan sivuhuomiona. ;)

Tämä kakku on loistava mikäli pohja on onnistunut, kreemistä tulee maukas ja suklaa on laadukasta. Itse kakkupohjan ei tule olla kostea, suklaa ja kreemi tuovat siihen tarvittavan kosteuden. Jos on tottunut kostutettuihin täytekakkuihin, ei tämä välttämättä ole mieleen. Jakaa lapsen synttäreilläkin skidit kahteen, osa jättää syömättä ja puolet jengistä pyytää lisää.

Hanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Hanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.