4.10.2010

Kuhaa ja rieslingiä

DSC08478

DSC08467


DSC08466

DSC08460

Resepteistä on tullut kiitosta, kiitos nyt teille takaisin, ihan liikutun kun katselen teidän tekemiänne pinaattilettuja. Sponsored by Kippari-Kalle.

Rakastan kalaa, sitä tarjoillaan meillä vähintään kahdesti viikossa. Kalatiskillä kannattaa kysellä, kysellä ja kysellä. Ota selvää onko kala villiä vaiko kasvatettua, eihän se ole alimittaista ja onhan se tuoretta. Kirjoittelen parhaillani juttua siitä, millaista kalaa lautaselleen tulisi valita, mikäli kalojen eettiset kriteerit kiinnostavat. Mitkä? Lue täältä Hesarin artikkeli asiasta.
Nyt löytyi tarpeeksi tuoretta kuhaa, seurakseen se sai tilli-kurkkusalaattia ja Lapin puikulaperunaa. Se on perunoiden kuningas.

Kalatiskiltä mukaan kaapatut kuhafileet ovat parasta pikaruokaa. Valmistusaika sen parikymmentä minuuttia, eikä oikeastaan voi epäonnistua. Kalan laittaminen on yhtä helppoa kuin makaroonin keittäminen, haastan sinut - testaapa vaikka.

Laita perunat kiehumaan, kata pöytä ja kuori kurkut. Viipaloi kurkut ohuiksi siivuiksi kulhoon, hakkaa tilli hienoksi ja nakkaa sekaan. Jos veitsi ei tottele, käytä saksia. Siis tilliin, ei kurkkuun.
Suolaa ja pippuria, pikkuisen riisiviinietikkaa sekaan ja salaatti on valmis.

Ota lasi valkoviiniä, pidä kaunis ja silitetty keittiöliina olallasi. Tuplaa kokkausnautinnon, lupaan sen.

Pannu kuumaksi.

Perunat ovat valmiita silloin, kun epäilet että jokohan ne ovat valmiita. Ei kannata silputa niitä muusiksi hakkaamalla haarukalla, vaan testaa kypsyys vaikkapa puisella tikulla.
Kaada vesi kattilasta pois, rullaa talouspaperirullasta muutama arkki perunoiden päälle ja laita kansi kattilaan. Paperi imee kosteuden ja perunat pysyvät kiinteinä eivätkä kastu.

Isolle lautaselle kourallinen vehnäjauhoja, ripaus suolaa ja valkopippuria. Kuivaa kalat talouspaperilla ja pyörittele jauhoissa. Karista liika jauho pois ja lataa pari yksilöä kerralla kuumalle pannulle. Itse paistan voissa, pyyhi paperilla paistojen välissä rasva pannulta pois ja aloita uuden setin paistaminen omalla voinokareellaan. Älä laita liikaa kalaa kerralla, jotta lämpö riittää tekemään kaloista rapeita. Äläkä paista liikaa, kuha on valmista muutamassa minuutissa, riippuen kalan koosta.

Perunat ja kurkkusalaatti ovat jo pöydässä, kanna kuhat kaveriksi, kaada laseihin kylmää rieslingiä ja kerää kiitokset. Upea viinilöytö rokkaa hapokkuudellaan kuhan kanssa, mainio valkkari hintaluokassaan. Tukholman bistroissa häikäisivät mitä erilaisemmat ja mielenkiintoisemmat rieslingit, se on selvästi valokiilassa nyt, tuo rypäle. Hyvä niin, kesän sauvignon blancit ja pinot grigiot saavatkin jäädä hetkeksi syrjään.

Kuha nautittiin niin innolla, että kameralla ei ollut mitään asiaa samaan pöytään.

Kokkausintoa!

Viinisuositus Steininger Riesling, Itävalta

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan vesi tuli kielelle! Taidanpa hakea jotain kalaa tuosta meidän kauppahallista (jos löytyy tuoretta). Viinejä täältä sitten löytyykin, vaikkapa ruokakaupasta. Täytyykin katsoa löytyisikö sieltä tuota sinun suosittelemaasi;)

Anonyymi kirjoitti...

Minä rakastan näitä sun ruokaohjeita! Parasta fiilis ja se että meinaan nyt kokata tätäkin. Saat minut (ja monen muun) innostumaan kokkaamisesta.
Hyvää syksyä.

Aliina

Anonyymi kirjoitti...

Kuvasi ovat kauniit,näin kuhan sieluni silmin vaikkei siitä ollut kuvaa.

Anonyymi kirjoitti...

My dearest Hanna, I have send you email.

I hope you read it and maybe we meet in Berlin.

Best regards,

John F.

PikkuSanna kirjoitti...

Meillä syötiin Kuhaa ja tuota samaa Rieslingiä perjantaina. Oli hyvää. Poika meinasi syödä isänsäkin annoksen, kun isä tuli vähän myöhässä töistä. Ensi kerralla täytyy ostaa enemmän kalaa. Ahvenistakin tulee herkkua samaan tapaan.

Italia kirjoitti...

Kiitos taas tästäkin ohjeesta! :) Olet todellakin saanut minutkin kokkaamaan helpoilla mutta mielettömän hyvillä ja toimivilla ohjeilla! Ja kirjoitat niin hauskasti ja vakuuttavasti, että haaste otettu vastaan!

Hanna kirjoitti...

Kalasta tulee niin hyvä olo, yksi niistä asioista joihin tulee välillä ihan julmettu himo.

Aliina, mahtavaa jos saan inspiroitua jotakuta, tosi kiva kuulla ;)

Niin näen minäkin, vaikka sen tuosin melko vikkelään. Torstaina uudestaan, sushia kotona. Luvassa kuvamatskua, tai sitten ei. Riippuu miten se onnistuu..

John F., thank you so much, I'm flattered and I did answer you this morning.

PikkuSanna, mikä yhteensattuma! Tykkäsitkö viinistä?

Itlaia, huippua! Kerrohan sitten kuinka kävi, tsemppiä kokkailuun!

Anonyymi kirjoitti...

NÄLKÄ JA JANO! ;)) Paras ruokablogi/tyyliblogi/elämän blogi.


Emmi

PikkuSanna kirjoitti...

Tykkäsin viinistä. Hyvä hinta-laatu suhde mielestäni.

Hanna kirjoitti...

Joo, aika mainio kympin pulloksi. Toinen melko hyvä(ja halvempi) riesling oli isoksi yllätyksekseni cono sur. Testaapa sekin ;)