5.3.2013

Sesongin aarteet käyttöön - Marthaförbundet


Sesonkiruoasta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on?

Sesonkiruoalla tarkoitetaan raaka-ainetta, joka on sillä hetkellä parhaimmillaan ja usein myös edullisimmillaan, siksikin sesonkiherkkuja kannattaa seurata. Taannoisessa WWF:n ja SOK:n työpajassa nostimme oman ryhmämme kanssa esille hevi-osastoille kaivattavaa, selkeää sesonkituotteiden esillepanoa. Ei mansikoita kannata ostaa sydäntalvella, eivät ne millekään maistu. Tammikuussa syödään madesoppaa ja helmikuussa ovat parhaimmillaan sitrushedelmät. Meikäläisen onnenpäivä on kotimaisen varhaiskaalin saapuminen kauppoihin, sitä odottaa mielelläään – se on yksi sesonkiajattelun kulmakivistä, nautitaan siitä mikä kulloinkin on parhaimmillaan. Tähän tekee poikkeuksen vaan maataloustuote nimeltään viini. Sen sesonki on aina.

Selkeät ohjeet sesonkiruoan viereen helpottaisivat kuluttajaa valikoimaan kauden parhaat tuotteet ostoskoriinsa ja hyödyntämään ne mahdollisimaan hyvin.

Marthaförbundet pyysi minua mukaan sesonkiruokakorinsa hyödyntämiseen. Sain valita oman suosikkini yllä olevasta kevään ruokakorista. Nappasin pinaatin, rakastan sitä sekä pakasteena että tuoreena ja usein käytän sitä pinaattilettuihin. Pinaattiletut nautitaan meillä vahvan juuston kera, puolukkahilloa löytyy harvemmin lettujen kainalosta, vaikka sekin sopii niille toki loistavasti.
Pinaattilettureseptimme löydät täältä, on se myös Safkaa-kirjassamme. 

Mikä on sinun suosikkiraaka-aineesi talven taittuessa kevääksi, mitä kokkaat siitä?


Kuvat Karin Lindroos / Marthaförbundet

5 kommenttia:

Johanna75 kirjoitti...

Kevään kausituotteista odotan eniten parsaa. Nautin sen keitettynä parmesan-lastujen, voisulan ja mustapippurin kera. Parsa sopii loistavasti myös savukalan & salaatin kera. Alkukesästä grillaamme kevyesti keitetyt parsat (ohuet menevät grilliin sellaisenaan) kalan kaveriksi. Nams! :)

Katri kirjoitti...

Olisikohan mahdollista, että tekisit jossain vaiheessa sellaisen postauksen, jossa kerrot enemmänkin siitä, mitkä tuotteet ovat milloinkin parhaimmillaan. Tai satutko tietämään jotain hyvää lähdettä, josta voisin ottaa selvää näistä jutuista? :)

Anonyymi kirjoitti...

Paahdan öljyssä ja appelsiinimehussa kieriteltyjä kukkakaalin lohkoja uunissa. Tarjolle pantaessa pistän vielä appelsiinilohkoja, joista kalvot rapsittu pois, kaalinkukintojen päälle.

Syödään tätä useimmiten possunkyljyksen tms. lisäkkeenä.

Anonyymi kirjoitti...

I May Say popsii luomuporkkanoita juuri nyt. Äidin tädin mies kasvattaa ne itse ja säilöö ne hiekkaan ylösalaisin. Ovat niin mehukkaita läpi talven!

Parsaa minäkin odotan seuraavaksi. Hollandaisen ja uppomunan kanssa. Ja graavilohen kaverina. Ja grillattuna. Ja keitettynä sormisuolan kera (pikaruokaa parhaimmillaan). Ja frittatan seassa. Ja ja ja..

Anonyymi kirjoitti...

Sesonkiraaka-aineiden käyttö on monella tavalla järkevää. Hienoa että olet ottanut sen esiin blogissasi.