16.1.2012

Vihreää kultaa

Vihersalaatti maistuu ennen ateriaa, lounaan tai illallisen kera. Usein nautimme kulhollisen vasta ruoan jälkeen, ison juustokimpaleen kanssa.
Salaattiin keräilen vihannestiskin raikkaimmat vihreät, salaatit ja yrtit. Pesen salaatinlehdet jääkylmässä vedessä, isomman määrän ollessa kyseessä lavuaari on hyvä paikka salaatinpesuun. Tulppa paikoilleen ja puhtaaseen altaaseen raikas vesi, salaatti sekaan uiskentelemaan. Kuivaan puhtaat lehdet salaattilingon avulla ja heitän tarjoilukulhoon. Siinä on paras keino saada salaatti pysymään rapsakkana ja reippaana. Kastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei latista lehtiä.

_DSC1313

Kastike on meillä yleensä klassinen ranskalainen, johon tarvitaan

1 rkl dijonsinappia
2 rkl punaviinietikkaa
6 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita ensin sinappi ja mausteet keskenään, veivaa joukkoon viinietikka, jonka jälkeen valuta öljy sekaan nauhana, sekoittaen samalla.

Yksi osa etikkaa tai sitruunanmehua, neljä osaa öljyä. Siinä suhde, jolla pärjää. Maustaa voi kuinka mitenkin tahtoo, testaamalla löytyy oma suosikki. 

Mikä on sinun suosikkisi salaatin sekaan?



_DSC1329
_DSC1328
_DSC1303


9 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Minä syön kaikista mieluiten salaatin ilman kastiketta tai sitten juuri tuollaisella sinaappisella kastikkeella. Senkin olen huomannut, että salaatti on huomattavasti paljon parempaa jos sen repii eikä leikkaa veitsellä pienemmäksi.
Nyt suosikki vihreä pöydässä on ehdottomasti sinimailasen idut. Kevät tulee!

Inkeri kirjoitti...

Mun salaattikastikeresepti on

1 rkl dijon sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
5-6 rkl extra virgin oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä.

Salaattin erilaisia salaatteja, mieluusti ainakin rucolaa ja punamangoldia ja jääsalaattia. Pinnalla kourallinen pannulla paahdettua siemensekoitusta. NAM!!

Hanna kirjoitti...

Totta Jonna, repimällä paras! Ituja en ole itse harrastanut, pitäisi varmaan testata nekin jonain kauniina päivänä ;)

Kuulostaapa hyvältä, siemenet ja pähkinät tekevät tosissaan ihmeitä konsistensillaan ja maullaan.

I May Say kirjoitti...

1,5 rkl dijon-sinappia
4 dl oliiviöljyä
0,5-1 dl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
pöyräytys (tai ehkä kaksi) mustapippuria myllystä
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 tl kuivattua timjamia

Sekoitetaan hulluna (samalla voi laulaa ja tanssia). Löytyy jääkaapista aina.

I May Say kirjoitti...

Edit:valkosipuli on syytä hienontaa.

maiju kirjoitti...

Haluan mullassa kasvanutta maistuvaa salaattia ja tomaatteja, siksi säästän ne kesäkauteen (ymmärtääkseni Suomessa kasvihuonesalaatti kasvaa jotenkin muuten, no googlella selvisi nyt miten: http://www.vihrealanka.fi/puutarhurin-kesa/maistaako-luomun)

Rucolaa on kyllä ikävä. Hankin italialaista mikä pesee lähiruuan ekologisuudessa kummasti, kuljetuksista huolimatta.

Punakaali on hauska rapsakka lisäkelöytö, hämmentävän puoli-ilmainen. Ja kastikkeen dijonissa ei saa pihistellä.

Kiitos vielä salaattipesulavinkeistä!

S-A kirjoitti...

En yleensä harrasta purkissa sekoitettuja salaatinkastikkeita, paitsi jos teen jonkun tietyn ohjeen mukaan. Normaalisti valutan valmiin salaatin päälle suoraan pullosta oliiviöljyä ja balsamicoa sekä rouhin myllystä merisuolaa ja mustapippuria. Mikäli itse salaatti ei sisällä mitään erityisen maistuvaa, käytän oliiviöljyn sijaan säilöttyjen aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Vaihtelun vuoksi lorautan joskus vaikkapa saksanpähkinä-tai avokadoöljyä.

Hanna kirjoitti...

Nam nam, hyvältä kuulostaa!

Ole hyvä Maiju! Rucola, punakaali ja dijon, kaikista samaa mieltä! ;)

S-A, usein heitän minäkin suoraan pulloista lehdille, joskus huvittaa sekoitella pikkuiseen pulloon valmiiksi. Avokadoöljyä en ole tainnut koskaan käyttää, pitääkin testata, kiitos vinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Voin olla väärässäkin, mutta minun laskupääni mukaan tuo suhde on tässä 3 osaa öljyä ja 1 etikkaa / sitruunamehua?

Kiitos hyvästä vinkistä, salaatinkastiketta kaivataan, alkaa pelkkä oliiviöljy & mausteet tökkimään...