14.7.2012

Köyhät ritarit, lemon curd ja ranskankermaa

_DSC0591


Sunnuntailounaan jälkiruoka, ohje kuudelle. 

Köyhät ritarit

6 ronskia viipaletta eilistä maalaisleipää
1 muna
2 dl punaista maitoa
1 dl kermaa
ripaus suolaa
voita paistamiseen

Sekoita muna, maito, kerma ja suola keskenään. Kuumenna pannulla kunnon nokare voita. Upota leipäviipaleet munamaitoon ja puristele niitä hellästi, jotta neste imeytyy niihin kunnolla. Nosta leipäviipaleet pannulle kaksi kerrallaan, kun voi alkaa ruskistua ja voi ei enää kuohu. Paista leipiä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat pinnalta rapeita, mutta sisus on yhä mehevä.

Lemon curd (säilyy jääkaapissa, voit valmistaa ennakkoon)

100 g suolatonta voita
3 munaa
1,5 dl sokeria
1-2 luomusitruunaa (yhden kuori raastettuna, 1 dl sitruunasta puristettua mehua)


Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Vaahdota teräskulhossa munat ja sokeri, lisää joukkoon sitruunanmehu ja huoneenlämpöinen voi.
Kiehauta kattilassa vettä, vesi saa poreilla lempeästi, sen ei tarvitse kiehua poristen. Laita kulho vesihauteeseen, pidä huoli ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vispaa seosta kulhossa, kunnes se alkaa sakeutua. Tähän voi mennä 10-15 minuuttia. Kun seos sakenee, lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste. Tarjoa köyhien ritareiden kera. Ranskankerma sopii hyvin yksiin ritareiden ja sitruunatahnan kanssa.

_DSC0566

8 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Oih, en perusta juurikaan makeasta, mutta tämä sai veden herahtamaan kielelle.

champagne kirjoitti...

Tämä on itseasiassa melkein sama kuin meidän lasten lemppari. Lemon curdia, kermavaahtoa ja paahdettua leipää..

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä!
Lemon curdin reseptiä en kuitenkaan täysin ymmärtänyt: mihin tuo vesi liittyy? Vispataanko vesihauteessa? Miksei vesi saa osua kulhon pohjaan?

Ehkä tämä on selvää pässinlihaa (heh) muille, mutta minulta ei nyt reseptin lukeminen sujunut :( Tekisi kuitenkin kovast mieli kokeilla...

Anna

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kysymys menee nyt ihan ohi aiheen, mutta tuli vaan mieleen, että onko sulla Tomsin tennarit? Mistähän niitä saa Suomesta? (Johonkin mieleni sopukoihin on piirtynyt jokin blogisi asukuva, jossa sinulla oli muistaakseni Tomsit ja mainitsit vielä, että olit ne Suomesta ostanut)? Pahoitteluni, jos muistan väärin...

Hanna kirjoitti...

Katri, tämä on niin hyvää että järki lähtee! Tuo hapokas sitruuna toimii ihanasti, eikä setti ole ällönmakea.

Champagne, kuulostaa ihanalta sekin! ;)

Kiitos Anna kommentista, korjasin kohdan tuonne tekstiin. Eli juurikin vesihauteessa vispaillaan.

Olisitko bongannut ne ihanasta Lilou's Crush -blogista? Minulla ei ole Tomseja, muistankohan oikein että The Greendress olisi niitä myynyt..?

Kersti kirjoitti...

Tomseja myy Zio, mutta ovat sikahintaiset Suomessa (n.69e), suosittelen ostamaan Briteistä tai Jenkeistä! :)

Sini kirjoitti...

Lapsena syötiin paljon köyhiä ritareita, tosin mansikkahillon ja kermavaahdon kera. En olekaan aikoihin muistanut niitä! Lemon curd ja ranskankerma tuovat jälkiruokaan tätä päivää!

Hanna kirjoitti...

Kiitos Kersti tiedosta. ;)

Itse en piittaa kermavaahdosta enkä mansikkahillosta, köyhiä ritareita sen sijaan rakastan. Siitä se ajatus sitten lähti, testaa toki, ihania ovat.