12.7.2012

Possunkylkeä, ribsejä ja valkoviinissä haudutettua varhaiskaalia

_DSC0053
_DSC0364

Perheessämme kuluu varhaiskaalia enemmän kuin perunaa. Lempeä varhaiskaali taipuu moneen makuun, syömme kaalia kymmenillä tavoilla kasvukauden aikana, keväästä pitkälle syksyyn. Tapaamme kutsua sunnuntaisin ystäviä syömään, mikään ei ole mukavampi tapa päättää viikkoa ja aloitella seuraavaa. Sunnuntaiaamuna on aikaa haudutella, haaveilla ja silitellä kangasservettejä – jotka vaihtuvat maanantain saavuttua arkiseen talouspaperitaitokseen.

Olemme molemmat Ravintola Gaijinin faneja ja rakastamme possua, jota Tomi Björck ja Matti Wikberg listallaan tarjoavat. Tällä kertaa saimme ajatuksen työstää possu aasialaiseen suuntaan, vahvasti Gaijinista inspiroituneena.

Lepopäivän aamuna possu uuniin, perhe pariksi tunniksi pihalle pyöräilemään ja sitten jälleen padan pariin. Viisivuotias poikamme Erik rakastaa possua hänkin, ribsit pureskellaan ja imeskellään viimeistä lihansyytä myöden.

Jälkiruoka syntyi yön yli nukkuneesta maalaisleivästä, joka sai seurakseen ihanan raikkaan sitruunatahnan ja nokareen ranskankermaa.


Menu


Paistettua possunkylkeä varhaiskaalipedillä 

Possunribsit ja sesamkastike 

Valkoviinissä haudutettua varhaiskaalia 

Köyhät ritarit, lemon curd ja ranskankermaa (resepti seuraavassa postauksessa)



_DSC0469
_DSC0436
_DSC0443 '
_DSC0468
_DSC0438
_DSC0427
_DSC0499
_DSC0473_DSC0484
_DSC0555

Possunribsit ja soija-sesamkastike
Reseptit kuudelle

3 luomupossun babyribsiä ja yksi kylkipala läskeineen
1 l liha-, kana- tai vasikanlientä
2,5 dl soijakastiketta
1 dl valkoviiniä
10 cm pala viipaloitua inkivääriä
10 kpl kokonaista mustapippuria
1 punainen chili viipaloituna
2-3 rkl hunajaa
suolaa
1 sitruunan mehu


Kuumenna uuni 130 asteeseen. Voitele uunivuoka, hiero lihat suolalla ja hunajalla, asettele vuokaan. Päällimmäiseksi jää kylkipalat, läskipuoli ylöspäin. Kiehauta lihaliemi, soija, valkoviini, inkivääri, chili ja pippurit kattilassa. Kaada kuuma liemi lihojen päälle, nesteen tulisi nousta melko ylös, ylimpänä olevat läskit voivat hyvin jäädä pinnan yläpuolelle.
Nosta vuoka uuniin ja anna kypsyä noin kolmisen tuntia.

Ota vuoka uunista ja nosta lihat ritilälle, siivilöi paistinliemi kattilaan. Lisää sitruunan mehu ja keitä lientä hiljalleen, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut pois. Tähän menee puolesta tunnista tuntiin.

Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Leikkaa ribsit kylkiluiden välistä.


Soija-sesamkastike

2 dl ribsien keitinlientä paistovuoasta
2 rkl soijaa
1 rkl tahinia
1 rkl ruokosokeria
1 tl sambal oelekia (chilitahnaa)
2 rkl paahdettuja sesaminsiemeniä

Kaada kastikkeen ainekset monitoimikoneeseen ja aja tahnaksi.

Laita leikkaamasi ribsit uuniin noin 8 minuutiksi, tai kunnes ovat rapeita. Pyörittele ribsit tahnassa ja ripottele tahmeisiin ribseihin sesaminsiemeniä.

_DSC0505


Kyljet ja keitetty varhaiskaali

Lohko kaali kuuteen osaan, keitä suolatussa vedessä noin viitisen minuuttia. Valuta kaalilohkot ja irrota lehtiä lautaselle.

Leikkaa uunista tulleet kyljet annospaloiksi ja paista pannulla rapeaksi, suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitettyjen kaalinlehtien päältä alkupalaksi.


Valkoviinissä haudutettu varhaiskaali

2 sipulia
2,5 varhaiskaalinpäätä hienoksi suikaloituna
2 dl valkoviiniä
1 dl vettä
suolaa
timjamia
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä


Freesaa sipuli voissa ja öljyssä, isossa padassa muutaman minuutin ajan. Kuori kaalista uloimmat lehdet, puolita kaali ja leikkaa kanta pois. Leikkaa kaali hienoksi suikalieksi veitsen tai mandoliinin avulla. Täytä pata kaalilla ja kaada perään valkoviini ja desi vettä sekä suola ja timjami. Laita kansi päälle ja anna pöhistä kunnolla muutama minuutti, jotta kaali päästä nesteitään. Vähennä lämpöä ja hauduta kaalia puolisen tuntia.

_DSC0545


Possun kyytipoikana maistui Stella Artois ja Gigondas L’Hallali Grande Réserve.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tyylikäs blogi, jossa tiivistä asiaa.

Tätä tyyliä kun näkisi enemmän muuallakin, rentoa mutta tyylikästä, asiallista mutta oivaltavaa.
On ihme, ettet bloggaile jossain portaalissa, vai oletko päättänyt ettet lähde niihin mukaan? Minä kannatan itsenäisyyttä, uskon että se sopii kaltaisellesi naiselle.
Kaikkea hyvää elämääsi, tapaamme 15.8 kun pyydän kättäsi. Kättäsi, jolla kirjoitat minulle omistuskirjoitusen kirjaanne.

Elias

Sini kirjoitti...

Ihana tunnelma näissä kuvissa, tuli jotenkin tosi hyvä mieli! Pitänee itsekin napata seuraavalla kerralla varhaiskaali kaupasta mukaan... Ribsejä on kyllä tehty moneen otteeseen tänäkin kesänä, mutta ei kyllä aasialaiseen tyyliin, kuulostaa tosi maukkaalta!

Ihanaa kun annatte lapsenkin maistella ruokaa kunnolla, tuntuu että nykyään harmillisesti ohjataan lapsia jo varhain syömään kovin teollista ruokaa...

Susku kirjoitti...

Olen myös ihan hulluna Gaijinin possuun. Sellaista kun osaisi itse tehdä.
Täytyypä kokeilla tuota ribsiohjetta kun on riittävästi aikaa ja viitsimystä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kengät kotona?? Really? Suomessa?? Vaiko vain kuvausrekvisiittaa?

Hanna kirjoitti...

Kiitos Elias kommentista, olipas hämmentävän imartelevaa tekstiä, en kutenkaan pistä pahakseni. Hankalia päiviä takana muutama, tämä piristi kummasti.
Chicling on hyvä näin, kunnes parempi paikka jostain ilmaantuu. Ei ole vielä tähän mennessä näkynyt. ;)

Kiitos Sini, lapsi kyllä syö melkein kaikkea, mutta välillä on päiviä kun mikään ei maistu. Eipä se ole niin vakavaa, pääasia että on kiinnostunut ruoasta ja eri mauista. Kaunista kesää!

Sano se, Susku. Hullun hyvää!

Meidän kotona saa pitää kengät jalassa, jos tahtoo. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen kenkäkommentoija, vakiolukija ja utelias tapojen tiedustelija tahtoo vielä lisätä, että tämäpä oli hauska postaus.Virkistävää, että kuvituksena oli pelkkien kauniiden ruokakuvien lisäksi kauniita ihmisiä ja eloa.
Minäkin haluan järkätä sunnuntailounaan!

jenni kirjoitti...

Voisiksää sää alkaa mun kaveriksi? Näyttää niin hyvälle ja herkulliselle, vaikken itse edes lihaa syö. Olen ihan samaa mieltä siitä, että sunnuntait on loistopäiviä kerätä mukava porukka saman pöydän äärelle. Meillä päin (Keniassa) saa ostettua vain vaaleata leipää, joten köyhiä ritareita tulee nautittua petollisen usein, innolla jään odottamaan lemon custardin ohjetta niille. Aurinkoista viikonloppua!

Hanna kirjoitti...

Hauskaa että tykkäsit!

Ps. Viesti kaikille ystäville, tuttaville ja kadun miehille: meidät saa kutsua sunnuntailounaalle, rakastamme kutsuja vähintään yhtä paljon kuin itse järkkäämiämme juhlia.

Hanna kirjoitti...

Jenni, voisin alkaa sun ystäväksi! Ota pullo viiniä kainaloon ja käppäile syksyn tullen vieraisille, meidän pöytään mahtuu aina! ;)
Lemon curdin ohjeen saat huomenna, viikonloppuja!

Jonna kirjoitti...

Possureseptistä tuli vesi kielelle. Minäkin haluan alkaa noin aktiiviseksi ihmiseksi, ihania sunnuntaipäiviä teillä ;-)

Jonna kirjoitti...

Kokeilin possua, kiitos kovasti reseptistä. Mehevää tuli. Olisin kysynyt yhtä asiaa reseptistä. Sanot kastikkeesta, että sen pitäisi olla tahnamainen. Ainakin minulla se jäi juoksevaksi. Pitikö niin ollakin?

Hanna kirjoitti...

Kiitos Jonna kommentista. Pysyikö kastike kuitenkin possussa sen verran, että sesaminsiemenet tarttuivat siihen kiinni? Melko juoksevaa se taisi olla meilläkin, nyt kun mietin asiaa. Ja loppu kastike kaadettiin possujen päälle, se kun oli melko hyvää, sekin. ;)

Jonna kirjoitti...

Sesaminsiemenet olivat unohtuneet kauppaan, joten en päässyt testaamaan sitä vaihetta. Kastike oli todellakin hyvää. Aion kyllä testata toisenkin kerran, mietin, pitäisikö liemen määrää kastikkeessa aavistuksen vähentää, mutta pitää maistella, miten vaikuttaa makuun. Joka tapauksessa siis kiitokset ohjeesta, maistuivat meille todella hyvin näinkin!

Anonyymi kirjoitti...

heippis, bongasin tämän blogin natan suosikeista ja tykkään kovasti! Samalla törmäsin tässä postauksessa kenkiin, minkälaisia olen etsiskellyt jo kauan. Oisko sulla siis mahd. tietoa mistä nuo ihanat mustat kiilakorot ovat peräisin?