10.1.2011

Suklaatryffeleitä

DSC02304

DSC02307

Linda Collisterin Suklaa on saanut minut hulluksi. Olen leiponut siitä nyt kahdeksan reseptiä ja onnistunut jokaisessa. Suklaan kanssa se on iso prosentti, tietää jokainen joka on lämmittänyt suklaata liikaa tai mennyt sohimaan sitä kostealla kauhalla. Paakkuuntunut suklaa on käyttökelvotonta ja kun se sattuu olemaan parasta laatuaan, niin kilohinta kipuaa sinne samaan lokeroon hummerin kanssa ja epäonnistuminen ottaa päähän.

Suklaatryffeleiden kanssa täytyy heittää kiireet ja huolet romukoppaan ja keskittyä vaan olennaiseen eli suklaaseen. Tarvitaan ainoastaan
2 dl kermaa
550 g parasta mahdollista tummaa suklaata 
kaakaojauhetta

1 Kaada kerma kattilaan ja kuumenna se hitaasti kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna kerman jäähtyä muutama minuutti. Laita pilkottu suklaa (300 g) kuumuutta kestävään kulhoon ja lisää kuuma kerma.
Mitä Linda ei kertonut?
Kuumentaa hitaasti ei tarkoita sitä että kiskaiset kaasulieden täysille ja alat pillkomaan suklaata. Onneksi oli toinen kermapurkki. Pilko suklaa terävällä veitsellä aivan hemmetin pieneksi, sillä muuten kerma ei sulata sitä valtavaa suklaamäärää vaan saat aikaan suklaapaloja kermakastikkeessa. Suosittelen sadan gramman levyjä, ne on helpompi pilkkoa kuin halon paksuinen suklaalevy. Itse kuumensin seosta uudelleen kattilan yllä, jotta pääsin sileään lopputulokseen.

2 Sekoita varovasti, kunnes seos on tasaista - älä sekoita liikaa. Anna jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt, mutta ei vielä jähmettynyt, vatkaa sitä voimakkaasti puukauhalla kunnes se on hyvin paksua, vaaleaa ja kuohkeaa.
Mitä Linda ei kertonut?


Kannattaa todellakin antaa sen jäähtyä, jollei tahdo veivata hullunkiilto silmissä puukauhalla 24 minuuttia ilman että mitään tapahtuu. Vauhti oli niin hurja, että suklaa taisi lämmetä siitä veivaamisesta. Seos oli tummaa ja juoksevaa, vaikka piti olla vaaleaa ja kuohkeaa. Varo kuitenkin, ettei se jähmety, silloin sitä ei veivaa pirukaan.



3 Lusikoi seos pursotinpussiin jossa on 1 cm:n kokoinen pyöreä suutin. Pursota leivinpaperille marmorikuulan kokoisia nokareita. Anna tryffeleiden jäähtyä kylmässä.
Mitä Linda ei kertonut?
Tee reiästä sen verran iso, että pussi ei räjähdä puristusvoimasi takia, vaan suklaa todella tursuaa pellille. Älä tee reiästä liian isoa, sillä käden lämpö saa seoksen juoksevammaksi loppua kohden ja suklaa valuu suuttimesta ilman että pussia edes puristaa. Jos viet tryffelit ulos jäähtymään, pidä huoli ettei lintu kiinnostu nokareistasi, muuten saatat syyllistyä impulsiiviseen lintumurhaan.*

4 Kun olet valmis viimeistelemään tryffelit, sulata vesihauteessa (kuiva kulho, pilkottu suklaa kulhoon ja höyryävän veden päälle, sekoita) 250 g suklaata. Ota kulho kattilasta. Päällystä jokainen tryffeli kastamalla se hetkeksi sulaan suklaaseen kahden haarukan avulla. Aseta dipatut tryffelit leivinpaperille.
Mitä Linda ei kertonut?
Sulatettu suklaa pysyy juoksevana ensimmäisen kymmenen suklaatryffelin dippaamisen ajan, jonka jälkeen suklaatahnaan dippaaminen onkin vähän haastavampaa. Lämmitin suklaata vesihauteessa vähän väliä, jotta sain suklaan taas juoksevaksi. Sydän kurkussa, ettei se vaan kokkaroituisi. Ole nopea!

5 Kun suklaakuorrute on vielä pehmeä, kierittele tryffelit kaakaojauheessa. Säilytä ilmatiiviisti pakattuna viileässä paikassa.
Mitä Linda ei kertonut?
Pienet pallerot jäähtyvät nopeasti, jolloin kaakaojauhe ei enää tartu niihin. Isot suklaapallot ovat tahmeita paljon pidempään. Pyörittele sormet suklaassa ne mielivaltaisessa järjestyksessä laakeassa kulhossa olevaan kaakaojauheeseen (nyt ei puhuta Oboy´sta) ja laita taas leivinpaperille. 



Mitä muuta Linda ei kertonut?
Kun on veivannut, tuhertanut, dipannut, seurannut koostumusta, pelännyt, ollut kauhuissaan ja onnistunut liki neljän tunnin session jälkeen saamaan aikaan täydelliset suklaatryffelit, ei niitä raaski syödä.

Jos joku lukijani tekee nämä, niin nostan hattua. Onko sen vaivan arvoista? Todellakin!

DSC02329

*Yhtään lintua ei vahingoitettu suklaatryffeleiden valmistamisen aikana.

Vihreä kippo Kenzo
Suklaa Lindt 85 % tumma suklaa
Kaakaojauhe Nomu (ei kuvassa)
Kuohukerma

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa reseptiä en ole kokeillut mutta muutamaa muuta kylläkin.

Suklaatryffelit ovat ihania. sain tästä inspiksen käyttää seuraavan kerran ekologista suklaata valmistukseen. Täällä se ei ole ihan yhtä kallista kuin Suomessa (onneksi).

Jonna kirjoitti...

Minä tarvitsisin juuri nyt tuollaista suklaata. Edes palan.

Hanna kirjoitti...

Sissi, kestääkö sullakin näin jumalattoman kauan siinä tuhertamisessa? Vai olenko mä vaan niin hidas?

Jonna, lähetän sulle palasen. Iloa!

Anonyymi kirjoitti...

Ei siinä ihan noin kauan ole kestänyt:)

Rikon suklaalevyn vähän pienempiin paloihin mutta en ihan minimaalisiin, annan sulaa metalliastiassa jo kiehuneen vesikattilan päällä samalla hitaasti sekoittaen ja sitten heti kun suklaa on täysin nestemäistä lisään kermat...seos ei kuumennu liikaa ja jähmettyy melko nopeasti, jos jähmettyy liian nopeasti niin eikun lisää kiehuvaa vettä metalliastian alla olevaan kattilaan...

Anonyymi kirjoitti...

...niin ja tietysti kermat vatkataan siis oikein kunnolla sinne suklaaseen...

stellagee kirjoitti...

mun joululahjoiksi väsäämäni suklaatryffelit veivät vähintään yhtä paljon aikaa ja – sanon vaan – älä koskaan intoudu tekemään neljää (4!!) eri makuvaihtoehtoa kerralla.

tunteja meni, keittiö oli paitsi kaakaojauheessa myös kookoslastuissa, ja tahmapalleroita päällysteltiin vielä seuraavanakin päivänä, kun selvisi, että piparminttuöljy vaikutti jotenkin heikentävästi hyytymiseen...

mun sohlokourissa toimii tuo kerman lisääminen pilkottuun suklaaseen paljon paremmin kuin itse suklaan sulatus. jälkimmäisessä tulos on aina iso kasa kallista kökkärettä.

enkä syönyt muuten yhtäkään valmista tryffeliä. en raaskinut.

MH kirjoitti...

Näyttää aivan täydellisiltä!

Heidi kirjoitti...

Kuulostaan kovin tutulta. Tehtiin ennen joulua suklaatryffeleitä koko suvulle lahjaksi. Keittiö oli kuin pommin jäljiltä, kohdattiin kaikki mahdolliset mainitsemasi ongelmat ja aikaa meni koko päivä, mutta oli se sen arvoista. Tryffelit olivat ihania. Muutaman olen vielä pihdannut ensi viikonlopuksi.

Hanna kirjoitti...

Sissi, nin minäkin olen ennen suklaan kermaan yhdistänyt mutta kun tässä käsketään kaataa kuuma kera pilkottuun suklaaseen. Ei se sulattanut sitä kokonaan ja sitten alkoi ongelmat ;)

Stellagee, neljä eri makua?! Wow! Mulla oli tossa rommipullo vieressä, mutta tietysti unohdin laittaa sen heti alussa ja ohjeessa sanottiin että ei voi liäsät myöhemmin niin en uskaltanut ottaa riskiä.
Piparminttu, kuulostaa ihanalta. Ehkä sitten seuraavalla kerralla..

Nola, kiitos!

Heisi, haha! Siinä helposti hämääntyy kun reseptissä on vaan kolme eri ainesosaa, senhän pitäisi sujua siis helposti. Tästä pitäsi saad jokin kunniamerkintä meille kaikille näitä veivanneille.