11.5.2011

Kultaiset mukulat


DSC08825


Tämä on Timo Sipoosta.


DSC08827


Tämä Timo tulee Perniöstä.

DSC08824

Kesän ensimmäiset pienet perunat pestään huolella, taikka raaputellaan puhtaaksi. Keitetään maltilla ja nautitaan voin kera.

Turha siihen on muita ottaa ensimmäisellä kerralla mukaan, sillit ja systeemit ehtivät kyllä perunan kylkeen kesän edetessä.

Olen kuullut että parvekkeellekin voisi istuttaa perunoita. Kun oikein optimistisesti katsoo, niin basilikan, timjamin ja rosmariinin tiivistäessä hiukan, saisin tuonne pertsille Hannan perunamaan. Olenko kajahtanut vai onko se mahdollista, osaako joku neuvoa parvekeperunamaan tekoon? Kasvatatko sinä perunaa? Saako tulla kuokkimaan?

9 kommenttia:

Leenamari kirjoitti...

Huomenta Hanna,

asuessani Käpylässä heitin muutamia itäneitä perunoita pariin ämpäriin jossa oli multaa. Siellä ne somasti kasvoivat uusiksi perunoiksi. Kastelin jos oli kuivaa ja odottelin kypsymistä. Helppoa : )

maijanmaja kirjoitti...

Samaa tulin kertomaan kuin Leenamari. Strömsössä nimittäin kerrottiin ämpäriperunoiden kasvatuksesta muutama viikko sitten. Tekis mieli itsekin kokeilla.
http://olotila.yle.fi/piha/kasvit/hyotykasvit/vihannekset/kasvata-perunat-amparissa

Anonyymi kirjoitti...

meijän äiti on kasvattanut ämpäriperunoita nyt useampana vuotena, vaikka kunnon perunamaallekin löytyisi lääniä pihalta ;P. tuskastuttavan kauan siinä menee, että jotain ihanan pyöreää syntyy, mutta kolmesta viljelmästä viime vuonna riitti ruokaa neljälle hengelle ja taisi äiti pakastaa osan perunoista(!) silmät kiiluen, ideana saada joulupöytää uusia perunoita

Jonna kirjoitti...

Minä aion laittaa perunamaan. En tosin ämpäriin vaan pellolle, nyt kun sellainen on. Tervetuloa kuokkimaan!

Anonyymi kirjoitti...

Laitoin kerran teininä ollessani ihan "huvikseni" keittiön laatikosta löytyneen ituisen perunan parvekkeen kukkalaatikkoon. Kevään edetessä laatikosta alkoi yllättäen (koska en enää muistanut tyrkänneeni sinne perunaa) kasvaa versoja, ja sittemmin saatiin myös muutama pieni peruna omasta maasta... (Siinä laatikossa ei perunan lisäksi sinä kesänä kasvanut mikään muu, peruna on kova imemään ravinteita.)

Uusi Musta kirjoitti...

Terhiltä tulossa juttu aiheesta, sillä on pönttöpöhisemässä partsilla. ;)
- Katja

Anonyymi kirjoitti...

Uudet perunat viimeistään tuo kesän. Mutta Hanna ruokafriikki kun taidat olla, vaihda tuo Timo Siikliin, niin tiedät miltä kesä maistuu. Perunahifistelyä ja kokeilun arvoista.

Itseltäni jäi joskus perunan istutus myöhäiseksi. Menin kuokan kanssa pellon reunaan lokakuun lopussa ekan pakkasyön jälkeen. Kohmeisesta maasta nostettu sato oli ehkä aikaista versiota niukempi, mutta maistui aivan yhtä kesäiseltä. Upea kokemus. Ihmetyttääkin, miksei meillä ole uusien perunoiden toista tulemista. Syyssesongin luulisin markkinoivan itsensä.

-koo

eple kirjoitti...

Perunoita voi heittää multasäkkiinkin, meillä on tuollainen 85l lannoitettua puutarhaturvetta ja jo kasvaa :) tosin tajusin just, ettei ole siis luomua, höh! Sen siitä saa kun antaa miehen laittaa, ainakin meillä..

Annukka kirjoitti...

Katsopa vaikka Nudgesta BACSAC, hienoja kaupunkiviljelyyn sopivia kasvatus"säkkejä". Potuilla tarpeeksi syvä multatila a ja o.