24.11.2011

Rakas ravintoKatsoin jokunen viikko sitten yllä olevan videon. Kiinnostava tuokio, suosittelen katsomaan, mikäli sinulla on pieni hetki aikaa. Monesta asiasta olen Jaakon kanssa kovin samaa mieltä, jotkin faktat hämmensivät, niistä olisin halunnut kuulla lisää. Kun kuva pysähtyi, lähestyin Jaakkoa meilitse, toiveena istua lounaalle kanssaan.

Mies löysi kalenteristaan aikaa, ensi maanantaina tavataan. En tee tästä artikkelia mihinkään printtiin, aion jututtaa Jaakkoa ja kirjoitella siitä teille. Tiedän että lukijakunnassani on paljon ravintoasioista kiinnostuneita. Tällä kertaa ei tarvitse juosta lehtikioskille, suosin nyt teitä, ruudun ääressä istuvia.

Mitä sinä kysyisit Jaakolta? Heitä kysymyksesi kommenttiboksiin ja kysyn häneltä sinun puolestasi.

Ai kuka Jaakko? Lue täältä taustaa.

32 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

miten sitä kääpää keitetään..?

satmaari kirjoitti...

Mieheni kanssa katsottiin noin vuosi sitten hänen "oppivideoitaan". Mielenkiintoista tietoutta ravitsemuksesta. Jotain juttuja jäi elämään meidän arkeemme.

Odottelen siis postaustasi :-).

Hanna kirjoitti...

Ei aavistustakaan. Otan selvää.


Näin ajattelinkin, että mies on tuttu osalle teistä. Kiva kuulla Satu, innolla odotan itsekin tapaamistaan. Mukavaa marraskuuta Satu sinulle.

Minna kirjoitti...

Monta hyvää juttua, mutta miksi kaikki pitää tehdä niin vaikeaksi. Ja ihmettelen miksi kotimaisten hyvien ja puhtaiden raaka-aineiden esim. marjojen tilalle pitää kuskata toiselta puolelta maapalloa jotain "trendikkäämpiä" hedelmiä ja marjoja. Mielestäni ruoan pitää myös maistua ja tuntua hyvältä. Aina ei tarvitse olla vain terveellistä. Lähes jokaisessa asiassa liiallisuuksiin meneminen on hölmöä, jonkinlainen keskitie olisi hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tuossa ollut paljoa mitään "sisältöä".. muuta kun että lisäaineita pitää välttää.

Minusta tuossa kiteytyy kyllä hyvin monen "ravintokriittisen" tms ihmisen ajattelu. Eli kerrotaan, että ihmiset voivat huonosti ja yhdistetään se lisäaineisiin. Maitoa pitää kritisoida nyt ihan muuten vaan, milloin mistäkin syystä. Geenimanipulaatio ja jalostaminen taas tarkoittaa viisisilmäisiä kaloja.

Itse toki edustan ammattikuntaa, joka myös näissä keskusteluissa aina lytätään, että kommentillani tuskin on suurempaa arvoa ainakaan k.o. luennoitsijalle.

Mutta itse ajattelen, että tuo ihmisten pahoinvointi ja mahakivut aiheutuvat enemmänkin siitä, mitä he syövät (eli mitä ravintoaineita) kuin siitä, minkälaisia e-koodeja ravinnossa on. On toki olemassa vaivoja, joihin tämänhetkinen lääketie ei anna vastausta, jolloin jonkin tietynlaisen ravinnon välttäminen voi parantaa oloa.

Maitoa aina kritisoidaan täälaisissa keskusteluissa ja sitä pidetään mahavaivojen aiheuttajana. Voi toki olla, että jotkut saavat tosiaan maidosta oireita ilman, että olisi diagnosoitu laktoosi-intoleranssi, mutta minusta huonompi asia on maidon välttäminen. Maito kuitenkin on tärkeä kalsiumin, proteiinin ja d-vitamiinin lähde (paitsi luomumaito) ja uskon, että osteoporoosia olisi vielä paljon enemmän, jos maidon juontia vähennetään.

Se miksi sitä on Suomessa eniten (en tiedä onko näin todella, muta jos on), johtunee siitä, että Suomessa sen diagnosointi onnistuu melko helposti ja toisaalta d-vitamiinivaje on suomalaisilla suuri juuri auringon valon vähäisyyden takia.

Ja, no, tätä kommentointia voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta siis, tarkoiuksenani on sanoa, että olisi kiva kuulla ravitsemuskriittisen ihmisen puolelta jotain näyttöä asioista, eikä vain pelottelua ja mielikuvien maalaamista ja luonnollinen- hyvä/ synteettinen -huono -akselilla. Ei kaikki luonnossa kasvava ole ihmiselle hyväksi. Jos jossain kasvissa on aines, jota ihmiskeho ei tarvitse, se poistaa sen. Ei elimistö tiedä, onko tarpeeton aine tullut luonnosta vai laboratoriosta.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa,

oon Jaakon kanssa monessa asiassa samaa mieltä, mutta mun korvaan särähtää myös monet väittämät jotka hän (ja muut samoista asioista kiinnostuneet ihmiset) vaikuttavat vetävän melko yksipuolisten tutkimusten perusteella.

olisin kiinnostunut ihan hänen koulutuksestaan? onko hänellä mitään ns. tieteellisempää koulutusta, mikä toki ei tarvitse olla tähän asiaan liittyvää, mutta siis joka usein auttaa myös sen tiedon (luotettavuuden) arvioinnissa. on kuitenkin olemassa kaiken maailman terapeutteja (ravitsemus- ja muita), joista suurinta osaa ei millään tavalla valvota vaan kuka tahansa voi ko. ammattinimikettä käyttää. toisaalta hän vaikuttaa melko hyvin brändätyltä tuotteelta?

Anonyymi kirjoitti...

Jaakon sivujen perusteella ollaan kyllä tekemisissä lähes huijarin kanssa. Jutut ovat todella outoja ja väitteet esimerkiksi aurinkolasien haitallisuudesta ja laskevan auringon tuijottamisen autuudesta ovat jo lähes vaarallisilta.

Taitaa olla itseoppinut "ravintoasiantuntija", joka ei ole suojattu ammattinimike, eli sitä saa käyttää, jos on halua itseään sellaiseksi kutsua. Näitä asiantuntijoita sopii nykyään 15 tusinaan. Jaakko pyörii myös Olli Postin kanssa, joka ei ainakaan lisää hänen uskottavuuttaan. Kovin on jutut Amerikoista kopioitujen tyylisiä, eli vaikeisiin kysymyksiin helppoja ja suoraviivaisia vastauksia.

Lotta / Syötävän hyvä kirjoitti...

Halmetoja on toki tuttu, hyvää läppää tässä videolla. Toki kärjistäen mutta viihteellisyys vaatii aina vähän kulmien oikaisuja. En itsekään pidä fanatismista asian kuin asian suhteen, mutta mielestäni Halmetoja on kuitenkin kohtuullisen maltillinen.

Jaan huolen ruoan jalostuksesta. Ja viime aikojen lukulista (mm. Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa ja Jonathan Safran Foerin Eating animals) on vain lisännyt huolta. Tuntuu ettei juuri mitään oikein enää uskalla syödä kun kaupat ovat täynnä epäruokaa. Juurikin maitohylly on masentava esimerkki siitä, miten vaikea on löytää enää käsittelemättömiä tuotteita, eipä siellä oikeastaan muuta ostettavaa ole kuin täyskerma ja turkkilainen jogurtti.

Kiinnostuksella siis odotan tulevaa juttua, nyt ei tule kysymyksiä mieleen mutta palaan asiaan jos keksin jotain.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, jätin esimerkit pois kun epäilin Jaakon esittämiä väitteitä nettisivuillaan.

http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=233

"Synteettiset kuidut eivät hengitä, ja ne ovat talvella kylmiä ja kesällä hiostavia. Sähköisinä ne vetävät puoleensa pölyä ja muita saasteita, jotka sitten imeytyvät ihon kautta elimistöön. "

Synteettiset kuidut vetävät puoleensa epäpuhtauksia, jotka sitten imeytyvät ihon kautta elimistöön?

Siis haloo! Kuinka tuollaisia väitteitä esittävää voi ottaa vakavasti missään kohdassa?

Sitten hän antaa ohjeita auringonottoon, josta ihotautilääkärit voisivat olla eri mieltä ja ovatkin:

"Ota aurinkoa päivällä (klo 11-15), kun UV-säteiden vaikutus on voimakkaimmillaan."

"Aurinkolasit huijaavat kehoamme luulemaan, että UV-säteilyä ei esiinny ympäristössä, vaikka sitä todellisuudessa esiintyykin ... mutta ole tietoinen, että aurinkolasit lisäävät auringossa palamisen riskiä."

Aurinkolasit lisäävät palamisen riskiä? Ihanko oikeasti?

Ja niin edelleen. Tällaista rivi toisensa perään ja sitten vaikkapa maadoitus ja väitteet, että vapailta elektroneilta kestää 80 minuuttia päästä verenkiertoosi ja muuttaa verenkuvaasi. Siis mitä?

Ei ensimmäistäkään linkkiä mihinkään paikkaan, josta voisimme lukea lisää näiden väitteiden totuudenmukaisuudesta, mutta uskokoon ken tahtoo.

Mutta linkkejä on kyllä paikkoihin, jotka myyvät enemmän tai vähemmän humpuukilta tuntuvia tuotteita, joilla voit estää vapaiden elektronien pääsyn verenkiertoosi ;)

Henriikka kirjoitti...

Hei Hanna!

Varmaan tulossa mielenkiintoinen lounas, kerro ainakin, mitä hän söi lounaaksi ;)

Mutta olisi minulla kysymys liittyen hormonitoimintaan. Olen nimittäin lopettanut e-pillerien käytön noin kymmenen(!)vuoden jälkeen ja nyt pelkäänkin mahdollisia vieroitusoireita. Olen lisännyt ruokavaliooni macaa ja yritän välttää erityisesti valkoista sokeria ja vehnää, mutta olisiko Jaakolla muita vinkkejä (naisten) hormonitoiminnan normalisointiin? Gynekologilta en ajatellut kysellä, määräisi varmaan jotain korvaavia hormoneita.

Kiitos jo etukäteen ja kivaa viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Todella pelottavaa puhetta.

Ninu kirjoitti...

Tosi kivaa ja mielenkiintoista. Odotan innolla. Olen kiinnostunut ravintoasioista kyllä, mutta aika ei riitä kertomaan niitä kaikkia muttia...

Ehkä toivoisin muutamaa superfoodia/vinkkiä joilla saa helposti nostettua ravinteikkuutta ja terveellisyyttä arjessa. Vaikka joku tosi hyvä aamupalajuomaohje.

Ai niin ja mitä kannattaa syödä ja juoda tukeakseen hormonaalisen ehkäisyn lopettamista/välttääkseen mahdollista elimistön sekoamista. (Jaakko on muistaakseni joskus ottanut kantaa asiaan vaikkei varmaan omaa kokemusta...)

Ja mitä vastapainoksi suurelle määrälle olutta (krapulasmoothie?) ja kilpirauhasen tueksi? (minulla on lievä vajaatoiminta.

Ja miten tullaan ravintovalmentajaksi? Teen töitä lääkäreiden ja hoitajien kanssa ja he eivät tunnista nimikettä. Onko tämä vähän sama kuin elämäntaidonvalmentaja? Eli asiaan intohimoisesti perehtynyt, muttei kouluja käynyt, kun ei niitä ole.

Harsu kirjoitti...

@anonyymi (24.11. klo: 19.11)
Lueskelin ihan samoja kohtia ja aikamoinen höyrypää taitaa olla kyseessä. Ruoka-asioista olen hänen kanssaan samoilla linjoilla, mutta en voi sietää, että syy-seuraussuhteita esitetään totuuksina ilman perusteluja. Tyyliin : maito aiheuttaa limaneristystä.
Kerro miten tapaaminen meni, ja kysy ihmeessä noista vapaista elektroneista ja aurinkolaiseista.

Anonyymi kirjoitti...

Maito ja lima ylähengitysteissä lienee melko yleisesti yhdistetty kaksikko. Itse vältän lapsellani maitotuotteita juuri tämän takia.

Mielenkiinnolla odotan että mitä Jaakko kertoilee. Kiitos kun priorisoit lukijat blogissa! ps palkka taitaa kuitenkin jäädä sitten tulematta?

Kirsi

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi jo nyt, mutta...
Nyt Hanna kyllä ihan vähän petyin, että haluat antaa omasta ajasta tälle herralle pientä hetkeäkään.

Jotenkin on aivan käsittämätöntä, että joku joka ei oikeasti tiedä mitään lääketieteestä tai mistään tieteestä, voi tuosta vaan heitellä ilmaan mitä vain jargoniaa.

Minulle on tullut mieleen, että hän on aikansa Petteri Jussila. Ja kappas, kun mielenkiinnosta katsoin vielä toisenkin klipin youtubesta, niin kyllähän siellä itsekkin käytti ternimaitoa ja hieman naureskellen viittasi Petteriin ja 2000-luvun alkuun. Ja tämä siis "Juomisen punainen lanka" klipissä. Tämäkin video on aivan potaskaa ja suuri vitsi.

Ja toki minäkin suosin mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita, en syö lihaa ja koetan muutenkin miettiä melko tarkasti mitä suuhuni laitan. Ja minustakin herra puhuu myös järkeviä, mutta kaikki tieteellinen spekulaatio on aivan hatusta. Jotenkin surullista, että joku oikeasti voi hurahtaa tällaiseen ja uskoa kyseisen ihmisen aivan tekotieteellisiä juttuja.

Mainostemppu, sanon minä.

Minulla ei ole kysyttävää tältä herralta. Minusta asetelma tieteellinen fakta vastaan supliikki mies on vain jotenkin todella raivostuttava yhdistelmä. Siitä ei tule kuin pahamieli jokaiselle.
Pääkylmänä vain haastatteluun.

Mukavaa viikonloppua!

t. Alva, joka myös tykkää napsia kesällä kuusenkerkkiä suoraan puusta.

Anonyymi kirjoitti...

Toimittajana tapaat varmasti paljon ihmisiä, joilla ei ole samat mielipiteet kuin sinulla? Miten niihin suhtaudut?

Anonyymi kirjoitti...

^^^^^ Kysyn siis sinulta enkä Jaakolta.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tätä ravintofanaattisuutta ja luonnonmukaisuuden ihannointia kohtaan on alkanut ilmestyä myös toisenlaisia perusteltuja näkemyksiä, joista uusin oli Suomen Kuvalehdessä.

Onko luomuruoka todella meille niin hyvää kuin annetaan ymmärtää?

Ainakin itselleni herätti ajatuksia, etenkin tuo luomun tehotuotanto vaikkapa Espanjassa, josta en ollut kuullutkaan. Aika karua.

Florissante industrie de l’agriculture biologique

Anonyymi kirjoitti...

Hei Hanna!
Taisit osua aika polttavaan aiheeseen ja hyvä niin :)
Mielenkiinnolla odotan keskustelunne herättämää mietintää osaltasi blogissasi.
Miehellä on mielenkiintoisia asioita sivuillaan, mutta en osaltani voi ihan kaikkia kirjoituksia ja herran ajatuksia ymmärtää. Mutta aina voi saada uutta ajateltavaa ja vinkkejä, kun pitää mielen avoimena ja järjen kädessä :)

Muksaa viikonloppua kaikille :)
t. Mustikkasuu ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo SK:n juttu oli aikas ajatuksellinen. Myös valtakunnan virallinen älykkö Tuomas Enbuske kirjoitti samasta aiheesta. Huijataanko meitä luonnonmukaisesti?

http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76044-kaikki-mik%C3%A4-tulee-luonnosta-ei-ole-hyv%C3%A4%C3%A4

Ei ihan Jaakon kanssa samalla aaltopituudella.

Anonyymi kirjoitti...

Alva haluaa silti kysyä yhden kysymyksen:

Jaakon cv?

Lainaus vielä Uusi Mustalta:

Halmetoja laittoi viime kesänä ”vähän vitsinä” pystyyn Petäjän Voima -firman, joka valmistaa pakurikääpäjauhetta myyntiin.

Anonyymi kirjoitti...

Perässä bloggarit jotka jakavat pakuriviisautta ja elämäntapaohjeitaan suuressa viisaudessaan. Helsingistä on tullut kuin uskoon hurahtanut hörhölä, jossa puhutaan vain raakaruokinnasta, superruuista tai karppauksesta. Herättää ajatuksia miten huonosti asiat sielä todellisuudessa ovatkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni moni jättää nyt tutustumatta enempää Halmetojan materiaalin ja poimii skeptisenä yksityiskohtia.

Tämä teksti avasi esimerkiksi itselleni paljon näkökulmia luonnonmukaisuudesta: http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=1278

Tai naisnäkökulmasta tämä: http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=118

Himmu kirjoitti...

Hih - meillä on täällä kylässä Jaakon kaveri, joka toi tuliaiseksi pakurikääpää :) Mua kiinnostaisi vähemmän makeat smoothiet tai ns. vihreat smoothie reseptit. x

Anonyymi kirjoitti...

Kokonaisuus muodostuu yksityiskohdista. Jos yksityiskohdat ovat puuta heinää, ei kokonaisuuskaan voi kovin kummoinen olla. Mistä tuosta epämääräisestä sillisalaatista voi tietää mikä on relevanttia tietoa ja mikä humpuukia? Tuossakin yhdessä linkissä heti pari riviä luettua tuli vastaan Chem Trails, eli Jaakko ilmeisesti uskoo näihin typeriin satuihin ja salaliittoteorioihin siitä, että jokin salainen maailmanhallitus suihkuttaa päällemme tappavia kemikaaleja lentokoneista. Huoh!

Anonyymi kirjoitti...

Perustelisitko pliis mulle, että mitä nää lentskarit tekee: http://www.youtube.com/watch?v=-afMDA4iwYA&feature=related

Anonyymi kirjoitti...

Lainaus anonyymiltä:

"Jos yksityiskohdat ovat puuta heinää, ei kokonaisuuskaan voi kovin kummoinen olla. Mistä tuosta epämääräisestä sillisalaatista voi tietää mikä on relevanttia tietoa ja mikä humpuukia? "

JUURI NÄIN - KOMPPAAN TÄYSIN. Tosin humpuukin itse kyllä huomaan tietääkseni melko hyvin. Ei mitään näyttöä, siis oikeaa tieteellistä näyttöä. Ja minulle ainakin on turha suoltaa noita "ikivanhoja uskomuksia".

Petteri Jussila, Jaakko Halmetoja. Aivan samaa diipa, daapaa.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi klo 19:12
Et ole tainnut koskaan nähdä lentokonetta tai jälkiä mitä ne taivaalle tekevät. Anteeksi vaan mutta taidat olla vähän tyhmä.

Anonyymi kirjoitti...

Se, että Halmetoja lyttää Suomen "viralliset ravitsemusasiantuntijat" ja kehottaa kysymään kokeilta kertoo jotain hänen pätevyydestään.

Jenny kirjoitti...

En minäkään purematta kaikkea Jaakolta niele, mutta on kiinnostavaa ja arvostettavaa, että Jaakko etsii intohimoisesti tietoa ja jakaa rohkeasti mielipiteitään, joita suurin osa ei allekirjoita. Mielenkiintoinen haastis tulossa, jään odottamaan innolla.

Minä kysyisin Jaakolta: miten saada ruokavaliolla iho-ongelmat kuriin? Erityisesti: mistä lähteä liikkeelle aknen nujertamiseksi?

-- Kyselee Jenny kakskuus vee, jonka iho näyttää hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen (jo vuosi sitten!) edelleen kuusitoistavuotiaan iholta. Kyllästyttää.

Hanna kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne, palaan asiaan myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kirjoititko jo aiheesta? yst.terv. AnniLydia