1.11.2012

Cassoulet



Tämänkin pataruoan voisi otsikoida onnistuvan aina. Ainoa vaivalloinen vaihe padan valmistuksessa on odottelu, mutta siitähän selviää, jos lauantaisena aamuna on ulkohommia taikka siivousta vaativa työpöytä/lastenhuone/kenkäkaappi. Meiltä löytyy kaikki mainitut, eli tulossa on täydellinen lauantai pataruoalle. 

Cassoulet (6-8 annosta)

1,5 rkl oliiviöljyä
400 g luomupossunkylkeä tai kylkiviipaleita kuutioituna
400 g naudan ulkopaistia tai lapaa kuutioituna
400 g tuoretta chorizo- tai merquezmakkaraa, tai jotain muuta laadukasta ja maistuvaa makkaraa ronskeina viipaleina
250 g pieniä herkkusieniä puolitettuina
suolaa ja mustapippuria
2 sipulia isoina lohkoina
1 purjosipuli neljän sentin viipaleina
4 kuorittua valkosipulinkynttä
1/2 chili
1 rosmariininoksa
2 timjaminoksaa
2 laakerinlehteä
1 dl valkoviiniä
2 dl punaviiniä
1 dl soijaa
2 dl kana- tai vasikanlientä
450 g keitettyjä valkoisia isoja papuja



Laita iso valurautapata kuumenemaan. Suolaa ja pippuroi lihakuutiot. 

Ruskista possubiitit öljyssä, kuumassa padassa, nosta lihat pois padasta reikäkauhalla lautaselle odottamaan.

Ruskista naudat possun rasvassa, nosta sivuun.
Ruskista herkkusienet, ja sipulit, laita lihat takaisin. Lorauta viinit sekaan ja anna kiehua hetki.
Lisää makkarat, yrtit ja chili.
Anna padan kiehua hissukseen hellalla noin puolisen tuntia.
Kuumenna uuni 160 asteseen.
Lisää pataan pavut, kanaliemi ja soija, laita kansi päälle ja pata uuniin noin tunniksi. 
Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja vettä. Laita pata takasin uuniin puoleksi tunniksi ilman kantta.

Tarjoile pata maalaisleivän tai täysjyväriisin kera, hyvä Gigondas komppaa ja paras seura viimeistelee setin.
Pata paranee nukuttuaan yön yli, joten tee suosiolla iso satsi ja saat kätevästi seuraavankin päivän lounaan. 

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, kiitos kovasti, tämä menee ehdottomasti testiin pyhinä! Mikään pata, missä on mausteista makkaraa, ei voi olla huonoa.
H

Anonyymi kirjoitti...

Saako jostain valmiina HYVIÄ kana/lihaliemiä?

Hanna kirjoitti...

Totta!

Saa, ainakin Puljonki (http://www.puljonki.fi/) tekee hyvät liemet ja niitä saa käsitykseni mukaan melko hyvin kaupoistakin.

Anonyymi kirjoitti...

Namnamnam, kiitos reseptistä :) Oli todella hyvää!

Hanna kirjoitti...

Hyvä että maistui!

Anonyymi kirjoitti...

Pidän erittäin paljon pataruoista ja tämä resepti suorastaan huutaa testausta! Ainoa mikä puuttuu on itse pata. Tarkoitukseni olisi sijoittaa hyvään, laadukkaaseen pataan, joka kestäisi kauan. Mikä on mielestäsi paras pata kotikäyttöön?
Nana

MH kirjoitti...

Tämä pitäs kyllä testata isänpäiväksi meiän miehelle. Itsehän söisin sitten vieressä mielummin avokadopastaa :D

Hanna kirjoitti...

Le Creuset, ainoa oikea ja maailman kaunein pata! Varoitus, jäät koukkuun ja alat haalia niitä. Näin kävi minulle. ;)

Haha! Ei ole mitään vikaa avokadopastassa(kaan) ,D

Anonyymi kirjoitti...

Mietin onkohan pataan menevien viinien laadulla väliä ja voikohan pavut jättää pois ilman että kokonaisuus kärsii? Teidän reseptejä ei vaan jotenkin raaskisi muunnella. Teen tätä perjantaina, kun ystävät tulevat kylään. Suurkiitos jo nyt herkusta reseptistä :)

Hanna kirjoitti...

Käytä kuivaa valkkaria ja peruspunkkua, ei niin suurta merkitystä laadulla.
Pavut voi jättää pois, mutta laita vaikka jotain juureksia taikka perunoita tilalle jotta pata ei muutu keitoksi. Ihanaa illallista! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kaunis vinkeistä. Nyt osaan valkata viinit ja pitää ruoan patana ;)

Hanna kirjoitti...

;) eipä kestä kiittää, siksihän täällä ollaan

Tiina Kovanen-Bergman kirjoitti...

Ihan mahtava resepti. Netistä löytyi useita cassoulet ohjeita, mutta tämä kuullosti lupaavimmalta ja ei pettänyt. Mergues makkara oli kaiken a ja o. Asumme Etelä-Ranskassa, tämä ohje jää perheemme suosikiksi, kiitos :)

Hanna kirjoitti...

Kiitos, hyvä kuulla että maistui! Sieltä kun niitä makkaroitakin löytyy - täällä saa vähän metsästää ;) kaunista marraskuuta!

Ande kirjoitti...

Mikä on, kun omista padoista tuppaa tulemaan keittoja? Laitan nestettä, että ne juuri ja juuri peittävät muun aineksen eli tuskin mitenkään liikaa? Tuossa ohjeessa keitellään ilman kantta ja laitetaan uuniin kannen kanssa ja sitten ilman kantta, tässäkö salaisuus? Vai onko kasviksia liian vähän?

Syitä on varmaan monia, mutta oletko huomannut, että yleisin olisi jokin tietty?

Kiitos ohjeesta! Sulattelen juuri luomunautaa, ensi viikolla pääsee testaukseen :)