17.1.2012

Parmesansämpylät

_DSC0080
_DSC0101


5 dl maitoa
30 g kuivahiivaa
reilu tl suolaa
loraus hunajaa
iso nokare voita tai loraus öljyä
pala parmesania raastettuna
n.10-12 dl jauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, hunaja ja suola. Kippaa joukkoon muutama desi jauhoja ja hienoksi raastettu parmesanjuusto, sekoittele puulastalla. Mukaan pehmeä voi ja lisää jauhoja. Vaivaa kuin viimeistä päivää, vaihda puulasta nyrkkiin, kun taikina alkaa olla liian paksua lastalla veivattavaksi. Itse en ehtinut tätä taikinaa vaivaamaan lainkaan, sillä puhelin soi ja alaovella odotti yllätys. Siksipä näistä tuli ihmeellisiä murotaikinasämpylöitä jotka hajoilivat käteen. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoista, älä laita liikaa jauhoja- mitä löysempi taikina, sitä paremmat sämpylät. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.

Leivo mielesi mukaiset sämpylät, jos laiskottaa, leivo leipä. Anna palleroiden kohota puoli tuntia. Voitelimme nämä maidolla, koska lapsen mielestä voitelu on leivonnan paras osa. Paista himpun yli 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Paljon parjattu kaasu-uunimme (joka on oikeastaan täydellinen pitsauuni) puhisi ja puhkui sinne kolmensadan kieppeille, joten pohjasta tuli kullanruskea musta ja sisus jäi vähän tahmeaksi. Kelpasivat silti. 

Voi miten odotan uutta kotia löytyväksi ja toivon kovasti, että sen uunissa olisi jonkinlainen säätömahdollisuus, niin pääsisi tämä leipominen ihan uudelle tasolle. 


_DSC0099_DSC0098

Ps. Olen tarkka ja otan melko usein Pirkkaa. Luomuvalikoima on ilahduttavan laaja ja hintansa puolesta se on usein edukkain. 

10 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Ja tämä menee heti kokeiluun! Kiitos reseptistä ja tosi ihanista + tunnelmallisista kuvista! / veera
http://www.stockholmbyme.blogspot.com/

Anonyymi kirjoitti...

meillä leivotaan illalla sämpylöitä! kiitos hanna!!

Jonna kirjoitti...

Me otettiin juuri rouhesämpylät leivinuunista. Katsotaan kuinka onnistui. Olen arkaillut aikalailla leivinuunissa leipomista...

Tiia kirjoitti...

Varmasti niin hyviä :P

Anonyymi kirjoitti...

Keittiö on kodin bakteeripesäke – puhdista se oikein!

Keittiö on kodin sydän, sanotaan, mutta CDC:n tutkimuksen mukaan se on myös yksi kotisi pahimmista bakteeripesäkkeistä. Kunnollinen ja oikeanlainen puhdistaminen on tärkeää – lue, miten pidät keittiösi helposti puhtaana.

CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) tutkimuksen mukaan keittiö on yksi kodin pahimmista bakteeripesäkkeistä. Esimerkiksi lavuaarista voi löytyä lähes puoli miljoonaa bakteeria 6,5 senttimerin alueelta, likaiset ja vanhentuneet välineet ovat toinen ongelma – niistä voi löytyä lähes 135 000 bakteeria 6,5 senttimetrin alueelta.

Vertailuksi kerrottakoon, että DCD:n mittauksessa vessanpöntön vetokahva, joka yleensä koetaan likaiseksi, sisälsi vain 83 bakteeria samankokoisella alueella.

Veera kirjoitti...

Pirkkaapa todella! Se on onnistunut nostamaan viimeaikoina profiiliaan, mielestäni, juuri tuon luomu-valikoiman laajuuden suhteen. Luinpa artikkelin jostain, että K-kaupat on asettaneet S-yhtymän tiukille, juuri siinä miten paljon edukkaita luomutuotteita K tarjoaa. No tämä nyt oli turhaa "nippelitietoa", mutta vielä kun joku nuori (tai miksei vanhakin) taitava suunnittelija saisi sotkettua näppinsä tuohon Pirkka-tuotteiden ulkonäköön, niin huutaisin Hurraa! Kyllä ensimmäisestä kuvastasi jotenkin tuo ei-Pirkka-jauho on se sellainen paketti, mitä haluaisin nähdä, kun avaan ruokakaappini. Kauniita pakkauksia siis ja luomua, kiitos! (Oletan, että lukijoistasi löytyy joku Keskolainen, joka vie tämän pienen viestin eteenpäin..hahaa..)

Hanna kirjoitti...

Kiitos Veera, ihana!

Kiva, onnistuivatko paremmin kuin allekirjoittaneen pallerot? ;)

Leivinunni, oi ihanan nostalgisia muistoja. Mummo leipoi (leipoo ehkä yhä!) leivinuunissa. Uuni sijaitsi kellariss,a jossa oli jauhoinen ja kuuma tunnelma pullapäivän jälkeen. Tuliko hyvät sämpylät?

Joo, ihan okej. Parempiakin olisivat varmasti olleet jos olisi pitänyt kauemmin. Mutta kun ei voinut, uuni kun ei tottele ohjausta ja pohottaa aina täysillä..

Rakastan pestä keittiötä, meillä on köökki iltaisin kuin ammattimaisen pesun jäljiltä, joten eipä hätiä ;)

Veit Veera sanat suustani! Puhuimme ystäväni kanssa Pirkan tuotteista ja hän sanoi samaa, brändäys vähän paremmaksi niin se nousee ties mihin noilla tuotteillaan! Toivotaan että viesti menee jonnekin joka asialle voi tehdä jotakin.

Jonna kirjoitti...

Mulla on jotenkin sellainen kutina, että olisin joskus jostain lukenut, että nämä halpamerkit (Pirkat yms) eivät voi brändätä tuotteitaan hienoiksi (kalliimman näköisiksi), koska se karkottaisi ostajia.
Toivottavasti olen nähnyt unta ja puhun ihan puuta heinää, sillä olisihan se mieletöntä, että tuo merkki satsaisi myös ulkonäköön!

Me ollaan käyty S-marketissa kaupassa ja Pirkka on jäänyt ihan paitsioon viime aikoina. S-marketissa on ilahduttavat ja edullisimmat luomuvihannekset ja -hedelmät ainakin täällä meidän suunnalla.

Mutta sämpylät onnistui enemmän kuin hyvin! Kokeilen leivinuunia toistekin!

Anonyymi kirjoitti...

olen varmaan tyhmä mutta kun en ole kauheasti leiponut niin en tajunnut koska se juustoraaste laitetaan sekaan ?

Hanna kirjoitti...

Leivinuuni, olen kyllä kade Jonnalle. Lempeässä mielessä ;)

Et suinkaan ole tyhmä, itse olen unohtanut mainita että missä vaiheessa parmesan lisätään. Itse heitän sen siinä välissä kun puolet jauhoista on kipattu kulhoon. Lisään sen tekstiin, kiitos kun huomasit!