22.5.2012

ABC Hanna ajelee, autolla ohi ABC:n!


Ei ole montaa niin lyhyttä kirjainyhdistelmää, kuin ABC, joka saa minut kiihtymään. 

Tiesittekö, että jokaisen hampurilaispihvin päälle ripotellaan ABC:lla anteliaalla kädella melkoinen määrä natriumglutamaattia, jota kutsuvat mausteeksi. Oli pakko joskus avautua ja sanoa että suola ja mustapippuri ovat mausteita, ei Aromat. (Kirpasee linkittää Knorrin Aromat-purkkiin, auts.)

Jokunen kesä sitten Perniön ABC myi karjalanpiirakoita ja munavoita, munavoi oli erikseen kulhossa. Henkilökunta lämmitti pyynnöstä karjalanpiirakan mikrossa ja munavoita saattoi sitten lätkiä piirakan päälle makunsa mukaan. Ihan hyvää oli. Kutsukaa nirsoksi, mutta rehellisyyden nimissä se oli ainoa tuote, jonka saatoin tuossa liikennemyymälässä syödä. Pari kesää sitten pysähdyimme tankkaamaan ja ostamaan karjalanpiirakat. Munavoi ei ollutkaan enää erillään, vaan pakattuna muovipussiin piirakan päälle. Plääh, muovipussi liiskautuneena munavoin päälle, surullinen näky.
Kysyin tiskiltä että miksi piirakka muutti muovipussiin. Minulle kerrottiin ettei se munavoi säily kulhossa kuin yhden päivän, pussissa se säilyy monta päivää. Excuse moi? Arvostan toki rehellisyyttä. Emme jääneet syömään. 

Siinäpä pari hyvää syytä olla menemättä kyseisiin paikkoihin. Tärkeintä tuntuu olevan ruoan einesten säilyvyys. Tankataan koko perhe pahanmakuisilla hiilareilla, energiajuomilla, vitamiinivesillä ja painutaan autoon odottamaan sokerihumalaa. Ei ole auton takapenkillä sen jälkeen tunnelmaa. 

Teen mieluummin itse eväät automatkaa varten, jos matkan varrelle ei osu muuta kuin S-ketjun paikkoja. Keitettyjä kananmunia, ruisleipää ja voita. Ei siihen muuta tarvita ja matka jatkuu. Toisaalta, jos ABC:n teiden valloittaminen jatkuu samaa vauhtia, ei meillä enää kohta muuta olekaan. Siksi kirjoittelen tätä. Jospa joku teistä äänestäisi kanssani jaloillaan ja kaartaisi Ooppelinsa johonkin muualle kuin kyseisen ketjun myymälään.

Yllä olevat kuvat kahvilasta, jossa me pysähdymme kun matkaamme saareen. Korvapuustit tulevat kotiuunista ulos pari kertaa päivässä, kinkkupiirakan leipoja seisoo itse tiskin takana, joskus tarjolla on mustikkarättänää ja kahvi on aina tuoretta. Joskus niin tuoretta, että saa istahtaa ulos sitä odottelemaan. Laitumella kilisee, siellä nimittäin laiduntaa neljä pientä karitsaa, joille lapsi saa syöttää ruohoa. Pihapiiristä löytyy myös kirpputori ja majatalo, siistit vessat ja käsityöpuoti. Emme koskaan aja ohi. Toivon että kersa muistaa myös nämä pitkät automatkat kivoina, juurikin tämän pysähdyspaikan ansioista.

Haastan sinut tutkimaan mökkireittiäsi ennakkoon ja poimimaan matkan varrelta jonkin pienen ravintolan taikka kahvilan, jossa pysähdytte seuraavalla mökkireissulla. 
Ja kun ajellaan sen aabeeceen ohi, voidaan laulaa otsikon biisiä taputtaa itseämme olalle. Olemme mukana pitämässä pienyrittäjät hengissä.

Ps. Ja jos tankata täytyy, valitse Shell tai St1 ja luonto kiittää*.

Mielipiteitä ABC-liikennemyymälöistä?

*EDIT: Luonto kiittää jos kuljet jalan taikka polkupyörällä, tankkaaminen ja auton käyttö kuormittaa luontoa ja ei ole hyväksi sille missään muotoa. Kuten kommenttiboksissa ilmenee, tankkaaminen on suoraan s****nasta. Välillä on vaan pakko hypätä rattiin kun perhettä ei saa kuskattua Jopon tarakalla. Myönnän myös etten tunne tätä aihetta perinpohjin ja tämä on vaan minun oma päätökseni, lukijoideni joukossa on varmasti minua tuhat kertaa valistuneempia lukijoita, jotka tuntevat asian paremmin. Kommenttiboksiin saa ja on suotavaa jättää oma sananen, jotta info kulkee sitäkin kautta ja olemme jälleen hitusen fiksumpia. Suosin Shelliä siitäkin syystä, että heillä on palvelutankkaus ja he vaihtavat polttimon, jos tarvetta ilmenee. 

51 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

NAULAN KANTAAN, voi että ne myymälät saa minutkin raivon partaalle!!!!!
Ruisleipä, kananmuna ja voi kuulostaa nyt niin hyvälle, että jääkapille mars.

Anni

Anonyymi kirjoitti...

en tajua miten muka pienet kuolee vaikka acbeitä tuleekin lisää???

Maire kirjoitti...

Niin samaa mieltä. Olemme löytäneet ajoreittien varrelta tosi kivoja kahviloita ja ravintoloita kiertäessämme öklö-ABC:t kaukaa. Viime kesänä siitä tuli oikein harrastus, ja blogistani löytyykin muutama vinkki kivoista pysähtymispaikoista (ajoreitille Helsingistä Keski-Suomeen).

Anonyymi kirjoitti...

Millä tavalla luonto kiittää jos tankkaa shellillä?

Anonyymi kirjoitti...

Voi kuule ja kiitos. Juuri näin.

Minäkin kartan kyseisiä paikkoja. Tosin viime vuonna melko pihi isäni tarjosi eräällä matkalla kahvit ja lisukkeet ja koska ABC:ltä saa bonusta, niin halusi sitten ehdottomasti juuri kurvata kyseisen tankkaushelvetin (anteeksi!) pihaan. Minusta se oli kuitenkin jotenkin niin hellyyttävää mennä kahville bonusten toivossa :)

Meidänkin viisihenkinen perhe ajaa jopa Lappiin omilla eväillä. Toisinaan syödään myös autossa ja sitten on kyllä hieman tarvetta näyttää imuria auton takapenkeille. On siinä kuitenkin tunnelmaa.

Nostat kyllä hyviä asioita esille. Hienoa!

Alva

Riikka kirjoitti...

Täysin samaa mieltä!

Ja hauska yhteensattuma. Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Suomen 100 Lähiruokakohteet -nimisen opuksen, jossa on pientiloja ja pysähdyspaikkoja. Äskön googlasin sen tarkistaakseni nimen, ja kyseinen opus olikin tämän päivän City Deal -tarjouksessa! Meni tilaukseen ja opus muuttaa auton hanskalokeroon!

Anonyymi kirjoitti...

http://chicling.blogspot.com/2011/11/oljysta-uusiutuviin-tanaan-klo-1800.html

Shell ja ST1 käyttää uusiutuvia aineita öljyn sijaan.

Norppa kirjoitti...

Aamen! Ei muuta sanottavaa.

Merja kirjoitti...

Kiva kun vinkkasit tuosta kahvilasta. Meiltä ei ole tuonne pitkä matka, ja se on lasten kesäleirin ajoreitin varrella.

Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi kirjoitti...

Boikotoin kyseistä instituutiota henkeen ja vereen. Me ei edes tankata ABC:n kylmäasemilla ja ainut mitä siellä suostutaan tekemään, on käydä vessassa.

ABC:ssä ärsyttää myös se, että monet pienet yksityisten yrittäjien pitämät viihtyisät kahvilat ja huoltoasemat teiden varsilta kuolevat, kun nämä jättiläiset rakentavat putiikkinsa viereiselle tontille. Ai että pistää vihaksi!

Anu kirjoitti...

Ihan pakko kommentoida tuota Rimman kommenttia pienten paikkojen kuolemiseesta. Kyse on pohjimmiltaan kuitenkiin ihmisten valinnoista. En näe siinä mitään väärää että on kilpailua. Jos pienet kahvilat ovat niin paljon parempia kuin ABC:t niin kyllä niissä järjen mukaan silloin käy niitä arvostavia ihmisiä ja ne pysyvät pystyssä. Jos taas ne kuolevat, silloin ihmiset ovat nähneet ABC:t heille parempina hinnan, helppouden tai muun vuoksi. Ei näitä ABC:ita olisi olemassa elleivät ihmiset pitäisi niistä. Ei kilpailua voi kieltää, jokainen tekee vain sitten oman valintansa. Sanottakoon vielä, etten ole itsekään mikään ABC-fani, mutta en halua syyllistää vain ketjua, he tarjoavat sitä mille valitettavasti on kysyntää.

Annina kirjoitti...

Huh! Hyvä kun otit puheeksi!!! Olen kerran ollut nälissäni kolmen päivän metsävaelluksella ja pääsin vain lähimmälle ABC:lle. Iät ja ajat seissyttä, ylikeitettyä Pestopastaa, jonka päällä oli sweet & sour kastiketta. Jäi syömättä, menin tiskille ja sain hyvityksenä pizzan, joka pystyin syömään. Myyjä sanoi, että se on hänenkin mielestään kaameta scheissea. Syömään en suostu siellä enää.

Köyhän on kuitenkin tankattava ABC:lla, koska siitä saa S-etua.

Karkki kirjoitti...

Mökkireissulla käydään kyläkaupassa, ei kahvioissa :) Kyläkaupassa kun saa palvelua ja kahvikipposen ja paikallista leipää. Ja jok´ikisessä kyläkaupassa missä itse olen käynyt, se leipä on ollut hyvää (maku+fiilis=lähellä täydellistä)

Pienyrittäjien pitäisi sen verran lyöttäytyä yhteen, että saisivat aikaan www-sivut, joissa olisi Suomen kartta maanteineen ja kartalla linkki joka ikiseen niemeen ja notkoon jossa pieni tai isompikin itsenäinen yrittäjä odottaa asiakasta. Minä ainakin klikkaisin, jos joku pitäisi huolta että sivu on päivitetty.
(idean saa ja on suotavakin varastaa)

ABC voittaa aina, kun ollaan teillä tietymättömillä eikä ole mitään hajua, koska ja missä seuraava mahdollinen AUKI oleva pysähdyspaikka olisi. Jos olisi tietoa, olisi myös tahtoa. Jos matka on tuttu, on helpompi suunnitella.

Maisie kirjoitti...

ABC:t ovat tiukassa boikotissa koko suvun osalta. Kamalampia paikkoja ja ruuaksi väitettyä sotkua ei juurikaan löydy.Ainakin Turun moottoritien varella(siis sen vanhan) oli ennen hyvää tarjontaa ja ainakin nyt ilokseni entinen Ykköpesä on avannut kahvilan uudenkin motarin varteen. Loistavia sämpylöitä ja munkkeja jos matkalla alkaa hiukomaan.

Kira kirjoitti...

Ennen viime viikonloppua olisin samalla linjalla muiden kommentoijen kanssa; ABC - YÖK.
Oltiin ajelemassa Hankoon päin ja kyydissä ollut vanhempi herra halusi ehdottomasti lounaalle (klo. oli siis 10:30). Ainoa vaihtoehto oli Karjaan ABC.
Itse poimin vitriinistä täytetyn perus ruisleivän, joka oli, ihme ja kumma freessi, ei mitään limaisia kasviksia tai kuivaa juustoa. Ihan jees siis. Vanhempi ja nuorempi herra ottivat porsaanleikkeleet.
Yllätyksenä nämäkin olivat ihan freessit annokset; runsaasti al dentiksi keitettyä broccolia, hyvin paistettu possunleike. Löysiä ranskalaisia oli iso kasa mutta muuten annos oli jees. Ehkä meillä kävi vain tuuri. Mutta en silti lounasta mielelläni kyseisessä paikassa. Omat eväät vaan mukaan.

Linda kirjoitti...

En syö ABC:llä. Enkä tankkaa (ST1on tavallisesti halvempi). En mielelläni syö/juo muissakaan ravintoloissa, kahviloissa tai baareissa, joista saa S-Bonusta tai plussaa tms.

Jossain vaiheessa on ehkä lopulta taivuttava; suomalaisten bonushimoinen käyttäytyminen näivettää muut vaihtoehdot.

Kaisa kirjoitti...

Jos olette ajamassa kohti Jyväskylää Tampereelta niin pysähtykää Huopaliike Lahtisen tehtaanmyymälässä Partalassa. Syötävää ei saa mutta paikasta saa niin hyvän mielen, että jaksaa matkustaa hieman eteenpäin taas. Paikassa on jotenkin vanhanajan maalaisromantiikkaa.

Olisi muuten kiva kuulla muiden vinkkejä kivoista tienvarsi-vierailupaikoista muualla Suomessa.

Karoliina kirjoitti...

ABC:n suhteen ehdottomasti samaa mieltä - suositaan pieniä kahviloita, ABC:lle ei kiitos!

Mutta mitä tulee Shellin ympäristöystävällisyyteen, tähän on pakko kommentoida: esimerkkejä Shellin aikaansaamista ympäristötuhoista erityisesti Nigerian Deltan alueella on satoja, ja asiaa koskevaa aineistoa on julkaistu jo 1990-alusta lähtien. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa nyt tämä tässä: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/114522-yk-shell-tuhosi-ympariston-%E2%80%9Dyllattavan%E2%80%9D-pahasti

Aurinkoista kesää,
Karoliina

Ilona kirjoitti...

Hyvä Hanna!
Pienyrittäjät ja kivijalkakaupat kunniaan :)
Nelostiellä Leivonmäen kohdalla, noin 50 kilometriä Jyväskylästä etelään on ainakin ihana Karoliinan Kahvimylly, jota voi suositella taukopaikaksi.
Ja ihan täällä kotoisassa Helsingissä tuntemattomampiakin pikkukauppoja ja -kahviloita voi bongata vaikka tästä kivijalkakauppojen omasta kartasta ja saitilta: poikkeaputiikissa.fi
:)

Anonyymi kirjoitti...

ABC:t on boikotissa meidänkin autokunnalla. Yksi syy on siellä tarjottavan ruuan heikko laatu ja toinen syy on halu tukea pieniä paikallisia yrittäjiä.
Lisäksi emme arvosta S-ryhmän valintaa myydä uhanalaista Itämeren lohta. Painostuksen seurauksena S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto luopui Itämeren lohen myynnistä huhtikuun lopussa. ABC:n osalta vastaavaa päätöstä ei ole tehty.

/sanna

Sissi kirjoitti...

Kyllä vain Karoliinan Kahvimylly Joutsassa. Sieltä tulee haettua kakut kesäiltoihin kun olemme Suonteella, mutta toivon todella että ohiajajatkin löytävät paikan.

Anonyymi kirjoitti...

Minun ongelmani ABC:n kanssa on ruoan lisäksi kaavoitus- ja muut vastaavat päätökset, jotka tuntuvat suosivan ko. ketjua. Tiedän jopa tapauksen, jossa aikaisemmin pohjavesialueella sijaitsevalle tontille on saanut rakentaa ABC:n, kun pohjavesi oli jotenkin vetäytynyt alueelta, kun asiaa myöhemmin tutkittiin. Yksi ABC on saatu rakentaa osaksi täyttämällä järveä jne. ABCeiden mainostoteemit tuntuvat myös olevan suurempia kuin muilla vastaavilla. Mitä bensan hintaan tulee, on se kyllä kalliimpaa kuin muualla. En tosin ole laskenut, tuleeko se bonusten jälkeen halvemmaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Lankosken kahvimylly Merikarvialla. Olen saanut sieltä kerran ikimuistoista tuoretta mustikkapiirakkaa ja kesän tuoksuja.

Anonyymi kirjoitti...

Pieni puolustus ABC:lle. Ehkä liikun hassuja reittejä, mutta pidän ABC-myymälöiden siisteydestä ja niiden aukioloajoista. (Ikinä tosin en ole syönyt hampparia siellä - enkä kyllä usko mistään paitsi jääneeni.) Ja pahimmat huoltis safkat olen saanut muilla huoltiksilla. Eikä ABC ole Suomen suurin huoltamoketju.

Nuo pienet ja aivan ihanat kahvilat tuottavat niin usein pettymyksen huonoilla aukioloajoillaan.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida Anninaan lausuntoa ABC:n bonuksista. Itse asiassa bonusetu korottaa bensa hintaa
http://www.uusisuomi.fi/raha/109574-hs-tassa-selitys-abcn-kalliille-bensalle

Anonyymi kirjoitti...

Oikeastaan sana "huoltamoketju" on harhaanjohtava. Millä asemalla saat autosi huollettua jos jäät tielle? Et ainakaan ABC:lla.

puolukka kirjoitti...

Minäkin kaipaisin jotain perusteluja Shell:n tai St1:n paremmuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ai köyhän on tankattava ABC:llä? No huh huh. Olisko kuitenkin niin, että köyhä ajaa bussilla tai fillarilla? Tai oikein köyhällä ei ehkä niihinkään ole varaa..
Hannalle kuitenkin kiitos jälleen hyvästä avauksesta!

Anonyymi kirjoitti...

Allekirjoitan ABC-asian, mutta minuakin jäi mietityttämään vieä tuo Shellin paremmuus suhteessa ABC:hen.

No joo, ehkä tämä menee vähän ohi tuosta kirjoituksen pääpainosta, mutta minusta tämä on aika kiinnostava juttu. Joku viittasikin jo Shellin Nigerian tuhoihin. Eihän yhtiö ole ainoa joka sitä öljyä siellä polttaa (esim. BP polttaa Venäjällä), mutta se on mennyt aika pitkälle, esim. maan johto saa oivat provikat siitä, että armeija vartioi Shellin öljykenttiä. Tuosta öljyn poltostahan on asetettu yhtiölle tuomiokin ja luvattu lopettaa polttaminen 08 mennessä, ei vain näytä toimivan, vaikka ympäristötuhojen lisäksi ihmiset sairastuvat. (Muistan joskus katsoneeni jonkun loistavan ulkolinja-dokumentin, sieltä nämä tiedot..)

Tietääköhän kukaan muuten mistä ABC bensansa hankkii? Yritin etsiä tästä tietoa, mutten löytänyt mitään luotettavaa, kuin vain viittauksen, että ABC käyttäisi juuri Shelliä (ainakin joissain asemilla)..

Kiitos Hanna näistä mielenkiintoisista aiheista, mistä silloin tällöin kirjoitat. Oikeiden asioiden puolesta, nimittäin. :)

Minna kirjoitti...

Lopelle tai Lopen ohi kulkeville vinkiksi. Helsingistä päin tullessa heti Lopen rajan jälkeen on Mikkolan suoramyyntitila, jossa kesällä kahvila talvella auki lauantaisin. Mukaan voi ostaa tilan jauhoja, leipää ja munia. Sitten toisessa suunnassa Lopen ohittaessa Lahden suunnasta tai suuntaan Timjami cafe deli, jossa loistava lounas ja mukaan voi ostaa mahtavaa juureen tehtyä leipää. Muutama sata metri Timjamista on maatilan luomupuoti, josta saa kyytön ja karitsan lihaa ym. tuotteita.

Nata kirjoitti...

ajeltiin pari kesää sitten pärrällä pohjanmaalle juhannuksen viettoon ja jossakin peltojen keskellä seisoi tosi kiva huoltsikka kahviloineen. syötiin jätskit ja juotiin kahvit ja jatkettiin matkaa. paluumatkalla olikin niin kova darra haha että oli pakko pysähtyä abcin hesessä :DD valintoja, valintoja.. aina nälkä ei kuitenkaan lue lakia. viimeks sain abcilta matkalla helsinkiin nelliinan kanssa ihan mukiinmenevän täytetyn ciabatan. teollista ja muovipussissa, mutta parempi kuin en mitään.

tein tänään sun varsaiskaalisalaattia ja ajattelin sua lämmöllä. <33

Helena kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kerran ollaan syöty ABC -hamppikset, ja silloin oltiin ajeltu aivan järjetön matka ilman muita kuin vessapysähdyksiä, koska mitään muita paikkoja ei matkan varrella ollut. Tai jos oli, niin olivat kiinni. Oliko sitten nälän suuruus vai mikä, mutta silloin kyseisen mestan burgeri maittoi.

Mutta esimerkkinä Lappiin ajellessa, Vaskikelloja vastapäätä on ABC, mutta kurvaamme mieluummin Vaskikelloille. Ihan jo senkin takia, että se on lapsuuden pitkistä Lapin mökin ajomatkoista perinne. :) Nytkin ukkoni kanssa pysähdymme mieluummin pikkuhuoltsikoille kuin isoille.

Anonyymi kirjoitti...

Nojoo, itse olen töissä ABC:llä ja ainakin meillä valmistetaan ja lämmitetään joka aamu uusia sämpylöitä/leipiä ja karjalanpiirakoita :-) Täytetyt leivät saavat olla max. kaksi päivää myytävänä (vitriinit ovat kylmiä ja yöksi viedään jääkaappiin), mikä ei ole mun mielestä outoa, sillä helposti syön kotonakin eilen tehtyjä voileipiä, jotka on pakattu hyvin jääkaappiin. Ja mm. lounas on siellä yllättävän hyvä ollut kun sitä olen syönyt. Ala carte -annoksia en ole juuri maistanut, mutta tähän asti ovat näyttäneet maukkailta ja ovat lämpimiä ja tuoreita kun ne pöytiin viedään. En sit tiiä johtuuko tämä kaikki siitä, että k.o ABC on niitä pienimpiä olemassaolevia.

Bella kirjoitti...

Ooh, surullinen tarina mutta niin tosi! Eineksistä alkaen, hiilaria, lisä-aineita, keinotekoista höttöä...!

Olen täysin samaa mieltä!! Ihana haaste, sillä pikkuiset paikat luovat muistoja 100x useammin kuin mitkään ABC:t. Me pysähdytään nykyisin kahville kyläkaupalle - kannatuksen vuoksi. Pullat tai piirakat ei maistu, jäätelön voi ostaa kyytipojaksi! Itselläni menossa kahvi-kapina. Suomalaiset juovat aivan kamalaa kahvia. Juhla-mokka ei maistu, olisipa OIKEAA kahvia jossakin tarjolla. Eli mitä tummempaa - sen parempaa. Vatsakin kiittää, eikä närästä. Kermaa tietenkin sekaan - Luomuna kiitos!!

Olisipa itsellä mahdollisuus olla pitämässä kesäkahvilaa...no, ehkä vielä joskus...! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mainio kirjoitus! En käy ikinä ABC:lla, sillä ruoka on huonoa ja kallista, sekä bensa myös kalliimpaa kuin muilla asemilla. En halua myöskään kannattaa kukkarollani kuvottavaa bonussysteemiä, joka kannustaa kuluttamaan sairaita määriä rahaa kuukaudessa materiaan ja huonolaatuiseen ruokaan.

Anni kirjoitti...

Samaa mieltä täysin, kumpa joku perustaisi blogin, jossa kirjoittaisi vaihtoehdoista ABC:lle pitkin Suomenmaata. S-kaupat kierrän muutenkin kaukaa. Ketjuohjaukset myötä eipä niistä paljon uutuuksia löydy.

Anonyymi kirjoitti...

Katiskakin on Perniössä, ja lähellä taitaa olla isännän sukulaismies Falkbergissa :) . .

Ilona kirjoitti...

Hei jengi - kun ensi kesänä kaikki autoilette sitten tankaten Abc:llä, Shellillä tms. missä vaan (sillä pakkohan se auto on tankata, sitä ei voi väistää) niin hankkikaapa ennen reissua tämmöinen opus: "Suomen 100 Lähiruokakohteet". Karttakeskuksen kirja, designinsa puolesta ei nyt mikään varsinainen Vuoden Kultahuippu-voittaja mutta ihan pätevä matkaopas automatkoille. On monenlaista ruoka-alan yrittäjää, ympäri maan.

Myöskin viime kesänä muistan facebookissa ihmiset jakeli toinen toisilleen vinkkejä hyvistä "hidden secret"-ruokapaikoista, joka puolelta Suomea, se oli hienoa. Itsekin löysin pari ruokapaikkaa facebook vinkkien avulla.

Anonyymi kirjoitti...

Ohoo. Meillä on poikaystävän kanssa ainainen tappelu ABC:lle pysähtymisestä tai pysähtymättä jättämisestä - mies haluaa ajaa ohi, minä pysähtyä (seonniinhelppo..) en ollut koskaan vaivautunut ajattelemaan asiaa, joten rehellisesti: avasit silmäni, ajelemme jatkossa yhteistuumin ohi.

puolukka kirjoitti...

Hanna, pidän paljon blogistasi, mutta aina välillä kirjoituksiisi sisältyy väittämiä, joilla ei ole mitään totuusperää. Tällä kertaa minun on tartuttava yhteen lauseeseen, jonka taustat olisit itsekin voinut pienellä internet-haulla tarkistaa.

Suomen suurin öljytuotteiden tukkumyyjä on Neste Oil. Vuonna 2011 Neste Oil toimitti Suomeen yhteensä 7,9 miljoonaa tonnia öljytuotteita. Yhtiön markkinaosuus Suomen öljytuotteiden tukkukaupasta oli 93 % (1). Tämä tarkoittaa, että suuri osa Suomen huoltoasemista saa bensiininsä Nesteeltä, joka käyttää valtaosin venäläistä raakaöljyä fossiilisten tuotteidensa raaka-aineena. St1:n polttoaineet hankkii North European Oil Trade Oy, jonka St1 ja SOK omistavat yhdessä. Sama yhtiö toimittaa polttoaineet myös ABC:lle.(2)

St1 valmistaa suomalaisesta elintarviketeollisuuden jätteestä bioetanolia, jota voidaan sekoittaa max 10 % tavallisen bensan joukkoon (95 E10 –bensiini). Lisäksi St1 on lanseerannut RE85-bensiinin, jossa etanolia on 85. Tätä voivat käyttää vain ns. flexi fuel –autot. Wikipedian hieman vanhojen tietojen mukaan ”vuoteen 2010 mennessä [St1:n etanolin] tuotannon arvioitiin kattavan noin kaksi prosenttia Suomessa myytävästä bensiinistä" (2). Kotisivuillaan St1 ilmoittaa laitosten vuosikapasiteetin olevan noin 1000 m3 vuodessa. Laitoksia saman lähteen mukaan on tällä hetkellä 5 kpl (3). Tämä tekee yhteensä 5000 m3 etanolia vuodessa, joka on vain 0,4 prosenttia Suomessa myytävästä 98-bensiinistä (1 034 670 m3 vuonna 2011 (4)). Niin tai näin, määrät ovat todella pieniä. Suurin osa bensan etanolista ostetaan jostain muualta.

Dieselin biokomponentit ovatkin sitten eri tarina ;D. Hyvää viikon jatkoa.


1.Neste Oil, Vuosikertomus 2011 http://www.2011.nesteoil.fi/liiketoiminta/oljy-ja-uusiutuvat-tuotteet/oljytuotteet/asiakkaat-ja-tuotteet
2.http://fi.wikipedia.org/wiki/St1 sekä http://www.neot.fi/fi
3.http://www.st1.fi/index.php?id=5833
4.http://www.oil.fi/files/1020_ljytuotteidenmyyntiSuomessa2011.pdf

Karoliina kirjoitti...

Puolukka, kiitos selvennyksestä.
Samat terveiset minulta, tämä blogi on ehdottomasti yksi suosikeistani ja luen sitä melkein päivittäin. Ympäristöalalla työskentelevänä ja alaa opiskelleena oli omasta näkökulmastani vain pakko penätä perusteluja sille, miksi Shelliä voisi pitää millään mittakaavalla hyvänä valintana luonnon kannalta kun yhtiön aiheuttamat maailmanlaajuiset ympäristökatastrofit ovat tulleet tuomituksi paitsi ympäristöjärjestöjen toimesta, myös viimeksi YK:n ympäristöjärjestön UNEP:n raportissa (jonka tuonne aikaisemmin jo linkitinkin).

Bensakeskustelun ulkopuolella, aurinkoista lähiruoka- ja indiehuoltamohenkistä kesää kaikille!

Karoliina

Anonyymi kirjoitti...

Shellihän se pahin perkele on!

Anonyymi kirjoitti...

http://www.franckmedia.com/2011/11/mtv3-doc-oljysta-uusiutuviin-su-6-11-klo-18-00/

Tähän Hanna varmaankin viittaa tuolla kommentillaan, koska kirjoitti yllä olevasta dokkarista silloin kun se esitettiin.

Anonyymi kirjoitti...

ABC on ok, minä valitsen paikan joka on auki ja jossa on puhtaat vessat. Kivat pienet kahvilat ovat kaukana reitiltä ja kiinni.

Ruoka on keskinkertaista, mutta syötävää. Tosin niillä hinnoilla ei gourmeeta voi odottaa.

Murkinamasu kirjoitti...

Minun suositukseni saa ehdottomasti Takkatupa Pihtiputaalla. Paikalla on ihan kamalat kotivisut, mutta itse ravintola on aivan mahtava. Palvelu parasta ja sapuskat itse tehtyjä. Salaattipöytä on todella runsas ja tuoreita tuotteita täynnä.
http://www.takkatupa.fi/index2.php?lay=tt

Anonyymi kirjoitti...

ABC:t on helvetin esikartanoita. Joskus on ollut pakko pysähtyä vessaan, mutta "ruokaa" en kyseisissä paikoissa suostu syömään, olen sitten vaikka nälissäni.

Todella hyvä kirjoitus! Voi, kunpa ihmiset tajuaisivat alkaa suosia pieniä yrittäjiä isojen ketjujen sijaan.

Piritta kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Vinkkinä muuten, että täältä: http://tauonpaikka.blogspot.com/
löytyy vinkkejä vaihtoehtoisista pysähdyspaikoista ketjuhuoltiksille.

Piritta kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Normaaleja kauppasuhteita!


http://www.hs.fi/talous/Poliisi+ei+aloita+esitutkintaa+HOK-Elannon+kiinteist%C3%B6kaupoista+Tuusulassa/a1305572300455


Kiitos kivasta blogista!

Anonyymi kirjoitti...

Blogin pitäjä kirjoitti:"Tiesittekö, että jokaisen hampurilaispihvin päälle ripotellaan ABC:lla anteliaalla kädella melkoinen määrä natriumglutamaattia, jota kutsuvat mausteeksi."
Pyytämällä tämä natriumglutamaatti jätetään hampurilaisestasi pois.

Bella kirjoitti: "Ooh, surullinen tarina mutta niin tosi! Eineksistä alkaen, hiilaria, lisä-aineita, keinotekoista höttöä...!"
ööö, tämähän on oma valinta, tarjolla on myös salaattia ja muita terveellisiä vaihtoehtoja- ei ole pakko ottaa sitä hampurilaista.