20.10.2012

Sinisimpukat a la creme

_DSC0736


Sinisimpukat a la creme

Neljälle

2 kg sinisimpukoita
4 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
2 sellerinvartta
pari kolme oksaa timjamia
3 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
suolaa tarvittaessa
mustapippuria
1/ 2 punttia lehtipersiljaa
2 rkl voita

Pese simpukat ja poista niiltä parta pienen veitsen avulla. Tarkista että simpukat ovat eläviä - jos kuori on auki, kopsauta sitä pöydän kulmaan jolloin sen tulee mennä kiinni. Jos ei mene, heitä pois. 
Hienonna sipuli, valkosipuli ja varsiselleri, freesaa ne isossa kattilassa, nokareessa voita parin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja timjami, anna kiehua pari minuuttia. Lisää liemeen simpukat ja käännä hellan nupit kaakkoon jotta porisee kunnolla. Tiivis kansi kattilaan. Viinin kuuma höyry kypsentää simpukat, voit heilutella kattilaa välillä, jotta lämpö jakautuu tasaisesti simpukoiden kesken. Kuikkaa kolmen minuutin kuluttua kattilaan ja heitä mukaan silputtu persilja. Jatka kypsentämistä tarvittaessa. 
Kun valtaosa simpukoista on auki, siirrä simpukat reikäkauhalla lämpimään tarjoilukulhoon. Lisää kattilaan jääneeseen liemeen kerma, kiehauta voimakkaasti ja maista liemi. Jos se kaipaa suolaa, lisää sitä. Keitä pari kolme minuuttia ja kaada liemi varovaisesti simpukoiden päälle siten, että mahdolliset hiekat ja muruset jäävät kattilan pohjalle. 

Sinisimpukat on helpointa syödä käyttäen yhden simpukan kuorta avukseen pinsetin tavoin.

Suosittelen samaa viiniä keitinliemeen, kuin mitä ajattelit nauttia simpukoiden kera. Mitä parempaa viiniä käytät liemessä, sitä paremmat ovat simpukat. Halvalla ja happamalla viinillä ei voi saada aikaan hyviä simpukoita, eli panosta pari euroa enemmän kun valitset valkkaria. 
Rapea patonki tai maalaisranskalaiset ja aioli sopivat simpukoiden kaveriksi. _DSC0746

Maxillin Seafood-meininki on hyvässä vauhdissa, ostereita on avattu jo yli tuhat ja sinisimpukoita kannetaan sisään jatkuvalla syötöllä. Listalta löytyy sinisimpukoita kahdella tavalla, Mariniere ja Thai style. Puhuin juuri ravintolapäällikön kanssa ja kuulin että tänään lauantaina olisi alkuillasta vielä muutama pöytä vapaana. Jos mielit merelliselle illalliselle, varaa pöytäsi numerosta 09-638873.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan kamala ikävä tuli Normandiaan!!! Ääk! Pitää varmaan tulla sinne Maxilliin syömään.

Minna

Hanna kirjoitti...

Mä en kans kestä katsoa noita kuvia, vuosi sitten safkattiin lounaat ulkona ja nautittiin Etelä-Ranskan tuoksuista. HIR VEE I KÄ VÄ!

Sini kirjoitti...

Olen jo pari viikkoa suunnitellut tekeväni sinisimpukoita, näiden kuvien myötä lienee pakko yrittää ensi viikolla ehtiä! Näyttää herkulta!

Anonyymi kirjoitti...

Hihhei! Täällä creme bruleen teko ohjeellanne käynnissä, ja minä tohelo unohduin selailemaan ihanaa inspiroivaa kirjaanne ja suunnittelemaan jo tulevia aterioita sillä seurauksella, että kerma-maitoseos ehti hetkisen kiehua.. ei siis vain varovasti lämmennyt kiehumispisteeseen. Hups. Sisulla vedän homman loppuun asti ja toivon parasta. Onneksi päivällisvieraat ovat armollisia ja tärkeintä on kuitenkin yhteinen ateriahetki :) Ihanaa sunnuntaita sinne! -kaarina

Hanna kirjoitti...

Tee ihmeessä, niin loistavaa vaihtelua perusmeininkiin!


Miten kävi? Eiköhän se onnistunut tuosta huolimatta. Ja totta, tärkeintä on yhteinen ruokahetki. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kyllä onnistui kiehutteluista huolimatta, ja oli hirmu hyvää! Onni on erinomainen keittokirja ja ihana ruokaseura! -kaarina

Jauhemaksa kirjoitti...

Jo pitempään olen uhkaillut kokeilevani simpukoiden tekemistä omin pienin kätösin. Nyt on tullut jo useampi mainion kuuloinen resepti vastaan, joten pakko varmaan ottaa härkää sarvista. Kiitos innoituksesta! :)