5.4.2011

Paras possukastike



DSC06682




DSC06688





DSC06679


Osta n. 450g luomupossusuikaleita. Vaihtoehtoisesti pala paistia tai mieluummin niskaa (kassler), jonka viipaloit kätevänä emäntänä itse, minä en osaa jaksa joten ostan viipaleina.

Paksupohjainen kattila tai pata kuumaksi, pohjalle pienen pojan nyrkin kokoinen pala voita, anna ruskistua kunnes alkaa tuoksumaan viehkosti pähkinältä. Paiskaa sekaan kevyesti suolatut ja pippuroidut possusuikaleet ja pistä ruskistellen. Anna suikaleiden hetki tiristä ihan paikoillaan ennen kuin isket lastan sekaan ja alat viuhtoa. Näin lihasnesteet pysyvät lihassa ja ruskistaminen onnistuu.

Hienonnettu sipuli sekaan, vähennä lämpöä hiukan ja kuullota sipuli joukossa. Puuteroi päälle (kaikki naiset osaavat puuteroida) 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoittele pari minuuttia.

Kaada mukillinen vettä joukkoon ja sekoita, kunnes keitos kiehahtaa ja väri tasaantuu.
Päälle hiukan soijaa, hiukan lisää suolaa ja mustapippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoitellen vajaa tunti. Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta ei se ole. Sinulla kun on tässä vähän muutakin puuhaa.

Perunamuusi, pinaattia ja herneitä


Essu päälle, perunateatterin aika. Kuori Lapin puikulat, keitä ne melkein kypsäksi. Säästä tilkka keitinvettä ja survo perunat muusiksi, päälle lämmintä punaista maitoa tilkkanen, sekoittele, loraus keitinvettä, sekoittele, iso nokare voita ja ripaus suolaa. Kansi päälle ja odottamaan.
Pese pinaatti, linkoa kuivaksi ja laita kulhoon. Mukaan reilusti basilikaa ja kurkkua. Päälle loraus oliiviöljyä, valkoviinietikkaa/riisiviinietikkaa/sitruunanmehua ja mustapippuria.
Pakasteherneet, loistotuote mielestäni. Pussillinen suoraan pakasteesta pieneen kattilaan jonka pohjalla kiehuu pari ruokalusikallista vettä, kuumenna herneet ja lisää sinnekin nokare voita. Lapset rakastavat lusikoida herneitä.

Ota lasi viiniä odotellessasi. Rouvan rooli. Ai niin, muista kattaa pöytä.
Takaisin padan kimppuun, kansi pois ja sekaan reilu teelusikallinen dijon-sinappia, desi kermaa, sekoita ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. Maista ja ihastu itseesi entistäkin enemmän.
Muuta ei sitten tarvitakaan. Rakas perhe pöydän ääreen ja päivän tärkein tuokio voi alkaa. Mitä kenellekin kuuluu, se selviää pöydässä. Hyvä ruoka tuo yhteen ja kuuluu kaikille.

Viini Alkon valikoimista. Resepti neljälle.



Rakkautta ja pataruokia, niistä on alkuviikot tehty.

30 kommenttia:

bee kirjoitti...

hei ihanaa taas, kiitos. just jätin luomupossusuikaleet ostamatta, kun mietin että en vaan osaa tehdä niistä mitään. otin vierestä turvallista luomujauhelihaa sen sijaan. mutta nyt uskallan kokeilla.

Jaana kirjoitti...

Kiitos mainiosta ruokavinkistä jälleen! Ja aidoilla aineksilla! Varttuneemmallakin perheenäidillä inspiraatio voi olla joskus (=usein) hukassa... Tätä kokeillaan varmaankin viikonloppuna!

Hanna kirjoitti...

Hyvä hyvä bee, possu vaatii vaan hauduttamista, jotta siitä tulee hyvää. Tää on superhelppo resepti jota voi soveltaa moneenkin haudutusta vaativaan lihaan. Ne ovat yleensä edullisia ruhon osia, aivan huippuja kun on hiukan malttia valmistuksessa.

Ihanaa Jaana jos kokeilet, kerrohan kuinka onnistui!

Hanski kirjoitti...

Mistä saa luomupossusuikaleita?

Anonyymi kirjoitti...

Voi, nostalgia-aalto kulki lämpimästi kuohuen läpi mieleni kun mainitsit Lapin puikulat. Nuo lapsuuteni kultaiset arkiperunat omasta pellosta.

Kaikki muistot.

Helena

Anonyymi kirjoitti...

Sä saat tän kuulostaan niin houkuttelevalta. Upea tyyli tehdä tylsähköistä arkirutiineista juhlahetkiä. Harjoittelen täällä tuota sinun asennetasi. Ja tätä soossia ja muussia teen taas takuulla perheelle.

- Elma -

Anonyymi kirjoitti...

Sinusta Suomen seuraava tv-kokki! Reseptisi ovat upeita, sinäkin - pakka kasassa.

Hanna kirjoitti...

Luomupossua on ainakin Stockalla ja muutamassa pienessä ruokaputiikissa täällä Etelä-Hgissä. Missä asut? Otan selvää missä sinua lähin luomupossu sijaitsee.

Helena, voi toivottavasti muistot ovat ihania. Lapin puikulaa voittanutta ei ole.

Elmalle tiedoksi, kun asenne on kunnossa niin läskisoosinkin tekeminen on yhtä juhlaa ;) ihani sooseja ja muuseja, kunhan niiden aika koittaa.

Haha, kiitos ihanasta ajatuksesta. Eipä ole tv-kameroita näkynyt nurkilla, taidan olla turhan ekstrovertti ja impulsiivinen moiseen touhuun ;)

cinneamon kirjoitti...

Oi miten ihana, heti rupesi tekemään mieli possua kermalla ja dijonilla ryyditettynä, vaikka kaupasta kannoin vain kasviksia, suunnitelmissa paahdetuista paprikoista ja tomaateista tehty keitto.
Heitä nyt sulle haasteen! Mikä on sun alltime lempparireseptisi?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta! Nyt on kastike hautumassa, huomenna nautiskellaan :)

- Iiris

Hanski kirjoitti...

Helsigissä asustelen ja tämän postauksen inspiroimana löysinkin Kampin K-marketista tänään luomupossusuikaleita :D. Ei siellä niitä ole ennen lepäillyt tai minun silmiini sattunut, vaikka olen etsinyt, epäilenkin, että ne on aina ostettu loppuun ennen kuin minä illalla olen ostoksille ehtinyt.

Joten huomenna syödään täälläkin luomupossusuikalekastiketta :).

Working mum kirjoitti...

Onnea 1-vuotiaalle blogillesi ja kiitos monesta päiväni piristyksestä! Löysin tänne vahingossa joku kuukausi sitten - ja jäin kyllä heti nalkkiin. Huomaan olevani kanssasi monesta asiasta samaa mieltä ja ihastelen paitsi tyyliäsi - myös upeaa asennettasi! Ja arkiruokailuun tuhlattu raha ja aika on paras panostus perheen hyvinvointiin. Arki on parasta, muttei se juhlakaan ole hullumpaa :-).

Anonyymi kirjoitti...

terveisiä maalta ja pakko kertoa tarina meidän possuista; haettiin kesän alussa pari suloista porsasta parvisillan alle kasvamaan. Mökkeilevät kaupunkilaiset kävivät niitä ihailemassa, sekä tietty ponia, vasikoita ja lehmiä. Eräs perheenäiti sanoi Maijalle, silloin 3 v. että kyllä teillä on kivaa, kun on tällaisia lemmikkejä. Maija vastasi; ei nää possut ole lemmikkejä, me tapetaan ne ja syödään ne! äidin ilme..... anja

Hanna kirjoitti...

kiitos haasteesta cinneamon, mietin hiukan asiaa ja palaan siihen ihan postauksen kanssa.

Iirikselle hyvää ruokahalua!

No mutta huippua Katariinanen, itse tsekkasin myös ihan ei luomun possun hintaa ja se oli melkeinpä sama kuin tämän luomupossun, joten on myös siitä syystä helppoa alkaa vaihtamaan sielläki nluomumpaan suuntaan. Huomasitko sinä hintaeroa K-marketissa?

Working mum, näin on. Ainoa asia missä yhdyn Atriaan on heidän sloganinsa: Hyvä ruoka, parempi mieli. Tosin se ei liity mitenkään heidän sapuskoihinsa ;) Kiitos kommentistasi!

hei Anja, hauska kuulla sinustakin taas! Hyvä stoori, itsekin esiteinikesäni karhatilalla viettäneenä ajattelen ne elukat enemmän ruokana kuin lemmikkeinä - minkäs sille voi kun niin se vaan siellä omaksuttiin. Ja kuka toisaalta ottaisi lehmän kaltaisen luupään lemmikiksi, kysynpä vaan. ;)

Vimps kirjoitti...

Ra-kas-tan huolella tehtyä läskisoosia, se on ihanaa! Myös tämä ohje vaikuttaa erittäin houkuttelevalta. Pitää kokeilla - tätäkin!

Hanna kirjoitti...

Läskisoosi on parasta, kun se on hyvin tehty. Ei ole tämäkään huono, testaa toki!

Sanna kirjoitti...

Kastike on porisemassa, kiitos reseptistä! Kirjoitat ihanan inspiroivasti, tähän ruuanlaittotyyliin on niin kiva heittäytyä.

Taitaa muuten olla resepti käytössä monessa helsinkiläiskodissa näillä hetkillä, Stockan luomuporsaan suikaleet olivat muutama tunti sitten ihan finaalissa vaikka muuta luomulihaa kyllä löytyi ;o)

Hanna kirjoitti...

Tuliko hyvää Sanna? Ihana kuulla että näitä jaksaa laittaa, itse olen superlaista etsimään netistä reseptejä, siksi omintakeinen tapa tuoda ruokaohjeet esille, etteivät ne edes näyttäisi resepteiltä.
Haha, mahtava juttu! Jos luomupossu myy Stockalta loppuun postaukseni ansiosta, niin olenpa iloinen. Toivotaan että luomua tilataan ensi kerralla enemmän ja se tehopossun palstatila pienenee..

Hanski kirjoitti...

Hippasen kalliimpaa oli luomupossu, mutta ei kuitenkaan merkittävästi, olin jopa vähän yllättynyt, miten halvalla sai 400g.

Itse tein "kastikkeen" ihan vain vettä ja kermaa käyttäen, kun en vehnäjauhoja syö ja erinomaisen hyvää tuli noinkin :). Basilika ja dijon-sinappi olivat kyllä nappivalintoja tuohon, kiitos siis tästä reseptistä :).

Hanna kirjoitti...

Se on hyvä ettei hinta ole älytön, ymärrään että siitä syystä moni päätyisi tehopossun puoleen.
Ihana kuulla että oli hyvää, basikila on ihan mun lemppari, heittelen sitä ihan kaikkialle. Ja dijonia ilman en vaan kestäisi, on se vaan herkkua.
Kivaa päivää!

Sanna kirjoitti...

Kiitos kysymästä, hyvää tuli, perheen varsinainen kokkikin (=mies) tykkäsi kovasti. Lisää inspiraatiota odotellessa.

Hanna kirjoitti...

jipii! hyvä sanna!

bee kirjoitti...

tää oli aivan mahtavaa, kaikki tykättiin! kiitos!

-bee

Hanna kirjoitti...

Hanna kiittää ja kuittaa, ilolla jaan näitä kanssanne kun ne vielä toimivat kotioloissakin.

Jippii.

Anonyymi kirjoitti...

Nytpäs tuli tosi hyvää! Tää on meikäläisten uusi kesäruoka. Kiitos myös lisäkeideoista, niitä ei koskaan ole liikaa. Mies innostui lorauttamaan sitruunaa vielä possukastikkeen päällekin, sopi kuulemaa siihen.

T. Niina

Anonyymi kirjoitti...

Nainen
x


x
x

x

x

x


x

x

x
x

x
x
x
Pitkään suunnittelin tätä tekeväni ja kylläpä oli hyvää, kun vihdoin pääsin testaamaan. Lohturuokaa! Kiitos reseptistä!

Hanna kirjoitti...

Hyvä homma Niina, huippua kuulla!

Ole niin hyvä! Olen iloinen että onnistui ja sain noin monta äxää. Jee!

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tuo soija ainesluettelossa on ? Valmista kastiketta vai itse papuja jossain muodossa ?

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli niin hyvää että meinas pää räjähtää

Anonyymi kirjoitti...

magnificent issues altogether, you just gained a brand new reader.
What might you suggest in regards to your put up
that you simply made a few days in the past? Any sure?


My web-site; exercises for women