24.10.2012

Uunissa paahdettua kukonpoikaa

Minä: Kukonpoika umpijäässä leikkuulaudalla ja perheellä jumalaton nälkä. Fail. 
Leena: Kuulostaa seitkytluvun lopulta meillä kotona.

Lähikauppani Laivurin Valinta on varsinainen aarreaitta, luulin tuntevani valikoiman jo läpikotaisin, väärässä olin. Kukonharjan kukonpojat olivat minulle uusi tuttavuus, erittäin tervetullut sellainen, sillä tehotuotettua broileria en ole kaivannut lautaselleni pitkiin aikoihin. Tässä vaihtoehto, jolle oli helppo sanoa kyllä. Eettisesti kasvatettu kukonpoika oli niin maukas, että ero tehotuotettuun broileriin on kuin yöllä ja päivällä. Kimmo Nikko, mies joka kasvattaa näitä kanoja, kuvaa täällä kukonpojan makua hieman riistamaiseksi. Suosittelen lukaisemaan linkin TS:n artikkelin, siinä on hyvää asiaa.

Ruokapöydässämme istui sunnuntai-iltana kuusi nälkäistä, kaksi kukonpoikaa riitti. Kauhan varressa oli mieheni. Söimme alkuruoaksi pikkuiset avokadopastat (eräs perheenjäsenemme ei ollut vielä kyseistä pastaa maistanut) ja kukonpojan lisukkeeksi tarjottiin pellillinen lohkoperunoita.


_DSC0137

Kukonpoika (kahdelle) 

1 kukonpoika n.700g (löytyy ainakin Laivurin Valinnan pakastekaapista)
3 lohkoa sitruunaa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia ja timjamia
2 lihaisaa tomaattia lohkoina
1 dl oliiviöljyä
8 valkosipulinkynttä halkaistuna, ei kuorittuna

Umpijäinen kukonpoika sulaa jääkaapissa noin vuorokaudessa, odottelu onkin se tämän reseptin vaikein osa, jos selviät siitä, selviät lopustakin.
Nosta kukonpoika huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

Halkaise se isolla veitsellä, varo sormia. Kuivaa halkaistu kukonpoika sisältä ja ulkoa talouspaperilla.
Hiero pintaan sitruuunaa, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Voitele uunivuoka öljyllä ja heitä vuokaan rosmariinin oksia. Aseta yksi sitruunalohko molempien puolikkaiden alle, asettele valkosipulit ja tomaatit kukonpoikien väliin. Lorauta oliiviöljyä kukonpoikien päälle ja mausta timjamilla.
Uuni kiertoilmalle, asteita peliin 175 ja anna kukonpojan hikoilla uunissa kunnes se on kypsä JA mehukas. 700 grammainen kukonpoika vietti uunissamme n. 35 minuuttia ja oli juurikin täydellinen, sekä kypsyydeltään, että maultaan.

Lohkoperunat

Kuori suurehkot perunat (1-2 kappaletta per ruokailija) ja leikkaa ne lohkoiksi. Huuhtele lohkot kylmällä vedellä, kuivaa hiukan talouspyyhkeellä ja heitä kulhoon. Kaada päälle kunnon loraus oliiviöljyä, mustapippuria myllystä ja suolaa. Pyörittele mausteet sekaisin ja lado perunat pellille, paista 175 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes perunat ovat saaneet kauniin värin pintaansa.

_DSC0182

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei.
Voi olla ehkä tyhmä kysymys, mutta onko paistolämpötila ja -aika samat, jos on tavallinen uuni?!


ps.Sun reseptit on aina aivan loistavia!

Merituuli kirjoitti...

Me vedettiin just napaan uunitettuja kukonpoikia. On ne kyllä maukkaampia kuin broisku!

Merituuli kirjoitti...

Piti muuten vielä sanomani, etten ollut tullut ajatelleeksi tätä jonka Jukka minulle taannoin kertoi: että on energiataloudellista ottaa pakaste sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.

kerttu kirjoitti...

oi nam! blogisi on uusi tuttavuus, aivan ihana. tänään kokeilin äkäsiä mustikalla ryyditettynä, ja nannaa oli. maistuvia hetkiä syksyynne!

Anonyymi kirjoitti...

Heissuli,

meille kävi tässä pari viikkoa sitten samanlainen "kukkotapaus". Saimme siis ystävältämme kylmän ja kynityn kukon, viedessämme kesäkanamme heille talvihoitoon. Lihaa ihmettelimme ja ihastelimme koko perheen voimin. Jopa 65 v. isäni, (jolle ei kamalasti ole väliä mitä tai miten eettistä suuhunsa pistää, kunhan pääosin on suomalaista tuotantoa ja maistuu hyvälle)oli sitä mieltä, että kaupan puolet lyhyemmässä ajassa, puolet suuremmaksi kasvanut vetelä liha on aika mautonta ja pahaa. Teimme kukosta Senegalilaista Yassaa anopin ohjeella ja viimeisistä paloista riitelimme.
Kiitos vinkistä, että kunnon kukkoa voi siis saada kaupasta.

t. Minna

Anonyymi kirjoitti...

Hei, paljonko maksoit kukonpojasta?

Anonyymi kirjoitti...

Me myös tutustuttiin tohon herkkuun viime keväänä ja yes, alkoi taas kana maistua. Mä olen myös skipannut broiskut jo pitemmän aikaa ja on harmittanut etten ole löytänyt muuta vaaleaa lihaa tilalle. Sain jopa mieheni, joka on suuri punaisen lihan ystävä, lämpenemään kukonpojalle. Grillailimme kesällä laihoja koipi-reisiä ja onnistuivat aivan mielettömän hyvin.

Olisikohan luomukalkkuna hyvää? Peruskalkkunalle en ole oikein ikinä lämmennyt, pliisun ja tunkkaisen makuista.
SS

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä kiertoilmauunissa riittää sellainen 20 astetta matalampi lämpötila, eli joku 185-200 voisi olla ok normiuunissa. Korjatkaa jos olette eri mieltä.
SS